Τετάρτη, 22 Μαΐ
23oC Αθήνα

Φυσικό Αέριο: Ξεκινά το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής στη Φλώρινα – Πότε και πώς θα υλοποιηθεί

Φυσικό Αέριο: Ξεκινά το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής στη Φλώρινα – Πότε και πώς θα υλοποιηθεί

Η επίσημη έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στο νομό Φλώρινας ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση, με την Κυβέρνηση να πατά «γκάζι» στους χρόνους υλοποίησης, με προοπτική να παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2023.

Χθες (29/12) ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, συνοδευόμενοι από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, κ. Γιώργο Ζερβό, παρέστησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα για την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στον νομό.

Η εξέλιξη των εργασιών

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης: «Μέχρι τον Δεκέμβριο του ’23 θα έχει γίνει το έργο γιατί αλλιώς θα έχουμε χάσει τα λεφτά. Άρα λοιπόν, η απόλυτη δέσμευση της απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΠΑ ’14 – ’20, το οποίο τελειώνει ως δυνατότητα δαπάνης 31 Δεκεμβρίου του ’23 και το γεγονός ότι το επόμενο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα φυσικού αερίου, άρα δεν μπορούν να μεταφερθούν οι πόροι από το παρόν στο επόμενο πρόγραμμα, καθιστούν απολύτως δεσμευτική την ανάγκη να έχει υλοποιηθεί το έργο μέχρι εκείνη την ημερομηνία και δεν είναι μακριά πια, δύο χρόνια είναι. Φτάσαμε.

Όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον Νίκο Παπαθανάση, και πήγαμε στο Υπουργείο, τι ανακαλύψαμε; Ότι στο ΕΣΠΑ είχε ενταχθεί το έργο της τηλεθέρμανσης στη Φλώρινα. Με το πρόβλημα όμως να είναι ένα έργο το οποίο θα κατασκευαζόταν μεν, αλλά δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει δε. Διότι μέχρι να κατασκευαστεί θα έκλειναν οι λιγνιτικές μονάδες πάνω στις οποίες κούμπωνε η τηλεθέρμανση της Φλώρινας.

Τώρα, αν με ρωτάτε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε να περάσει όλο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ξέροντας ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια θα κλείσουν και έκανε αυτήν την επιλογή, ειλικρινά δεν το γνωρίζω.

Κάναμε αμέσως την πρώτη σύσκεψη τότε – ήταν και ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας, ο κύριος Γεράσιμος Θωμάς- και διαπιστώσαμε το αδιέξοδο του πράγματος. Είπαμε ότι πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα, γιατί όπως σας είπα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ’23 μπορούμε να κάνουμε τη δαπάνη και έπρεπε τότε να κάνουμε απένταξη του προηγούμενου έργου, να κάνουμε την ένταξη του νέου έργου, να γίνει ο διαγωνισμός, να βρεθεί ο ανάδοχος, να περάσει σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσει να χτίζεται το έργο».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις