Πέμπτη, 2 Μαΐ
21oC Αθήνα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα εγκαίνια στις 24 Απριλίου στον αυτοκινητόδρομο Ε 65 – Τα οφέλη από την μεγάλη επένδυση

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα εγκαίνια στις 24 Απριλίου στον αυτοκινητόδρομο Ε 65 – Τα οφέλη από την μεγάλη επένδυση

Πριν από την περίοδο του Πάσχα, και ειδικότερα για τις 24 Απριλίου, έχει προγραμματιστεί  η παράδοση του ολοκληρωμένου τμήματος από Λαμία μέχρι Καλαμπάκα, του Ε65, του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας που διαχειρίζεται και λειτουργεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της εταιρείας παραχώρησης Κεντρική Οδός. 

Το τμήμα του Ε65 που θα εγκαινιαστεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μέρος του νότιου «κομματιού» του αυτοκινητόδρομου από Λαμία έως Ξυνιάδα συνολικού μήκους 32,5 χιλιομέτρων αλλά και επιπλέον 10 χιλιόμετρα στο βόρειο μέτωπο, από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα. 

Άρα, στην κυκλοφορία για τους οδηγούς θα έχει δοθεί στο σύνολό του το τμήμα από τη Λαμία έως και την Καλαμπάκα (μήκους περίπου 135 χλμ.). 

Η πρόοδος στο βόρειο τμήμα (Τρίκαλα – Εγνατία) εκτιμάται ότι θα φθάσει το 70% έως τα τέλη του 2024 και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2025. Οι εργασίες στον Ε 65, σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου, γίνονται από την ΤΕΡΝΑ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας, ενόψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. 

Με αυτά τα 181,5 χλμ. σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια. 

Η επιρροή στις μεταφορές θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην αναπτυξιακή ώθηση που θα προσφέρει ο Ε65 σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας, που με την ολοκλήρωσή του θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό, μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα. Ουσιαστικά, με την ολοκλήρωσή του νότιου τμήματος, θα μειωθεί περαιτέρω η διάρκεια του ταξιδιού από  Αθήνα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, ενώ κατά 40 λεπτά θα μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού από  Αθήνα σε Ευρυτανία.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65, επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και της Περιφέρειας. 

Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα, ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου 2 λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα. 

Το νότιο τμήμα του Ε65 περιλαμβάνει 5 ανισόπεδους κόμβους και ημικόμβους στη Λαμία, το Καρπενήσι και την Ξυνιάδα, 7 γέφυρες και μία «δίδυμη» σήραγγα μήκους 3 χλμ. στο όρος Όθρυς. 

Όταν ολοκληρωθεί και το βόρειο τμήμα, θα ενωθεί στον ανισόπεδο κόμβο Τρικάλων με το μεσαίο τμήμα του Ε65 Ξυνιάδα – Τρίκαλα που βρίσκεται σε λειτουργία από το Δεκέμβριο του 2017.

Αυτά τα περίπου 80 χλμ., σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, έχουν ήδη δώσει μια νέα μορφή στα ταξίδια από Αθήνα προς Τρίκαλα, Καρδίτσα, Καλαμπάκα και προς όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας.

Βασική βελτίωση για όλους τους οδηγούς, είναι ότι πλέον παρακάμπτονται οι γνωστές για την επικινδυνότητά τους στροφές στον Δομοκό, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού προς Τρίκαλα και Καρδίτσα, έχει μειωθεί περισσότερο από 30 λεπτά.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις