Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΓΕΚ Τέρνα: Στα 723,3 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 9μηνο

ΓΕΚ Τέρνα: Στα 723,3 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 9μηνο

Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα 235,1 εκατ. ευρώ, η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των λειτουργικών τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων, καθώς και η διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου στα 1,5 δισ. ευρώ, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020.

Παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας COVID-19, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί την οικονομική του ευρωστία, έχοντας καταφέρει να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του. Παράλληλα, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξέλιξη των βασικών του δραστηριοτήτων, υλοποιώντας αδιαλείπτως το επενδυτικό του πρόγραμμα και ενισχύοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του εννεάμηνου του 2020 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώνονται ως εξής: Οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 723,3 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) ενισχύθηκε στα 235,1 εκατ.  ευρώ, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 55,5 εκατ. ευρώ έναντι 64,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, τα κέρδη μετά από φόρους σε 48,4 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ.  Τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 29,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, επηρεασμένα θετικά κυρίως από την πώληση του αιολικού πάρκου “Mountain Air” και αρνητικά κυρίως από τις αποτιμήσεις Δευτερογενών Παραγώγων και από τις αυξημένες πληρωμές χρηματοοικονομικού κόστους του λειτουργικού τομέα της Ενέργειας λόγω συμβάσεων με Tax Equity Investors (TEI) στις ΗΠΑ.

Οι επιπτώσεις του Covid-19 ανά δραστηριότητα

Σε σχέση με τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του COVID-19, η λειτουργία, η χρηματοοικονομική επίδοση, οι ταμειακές ροές και η οικονομική θέση του Ομίλου δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

  • Στον τομέα των Κατασκευών, παρά την ύπαρξη ορισμένων καθυστερήσεων λόγω του COVID-19 στις εκτελέσεις των υπό εξέλιξη εργασιών, η προοπτική του τομέα είναι βελτιωμένη τόσο λόγω των διαγωνιστικών διαδικασιών στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος όσο και από τις αναμενόμενες νέες δημοπρατήσεις.  Το υπογεγραμμένο κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου την 30.09.2020 ανήλθε σε 1,52 δις ευρώ, ενώ ο Όμιλος αναμένει την ανάθεση νέων συμβάσεων συνολικής αξίας άνω του 1 δις. ευρώ.
  • Στον τομέα του Ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στην Ελλάδα δεν υπήρξε διακοπή ή άλλη αρνητική επίπτωση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ομίλου που βρίσκονται σε λειτουργία. Περαιτέρω, όσον αφορά στις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που βρίσκονται υπό κατασκευή, μέχρι σήμερα δεν έχουν προκληθεί καθυστερήσεις εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία των έργων δεν έχει μεταβληθεί.  Στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.
  • Στον λειτουργικό τομέα των Παραχωρήσεων περιλαμβάνονται κυρίως οι εταιρείες παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων (Νέα Οδός Α.Ε. Παραχώρησης και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.), καθώς και η παραχώρηση για το αεροδρόμιο στο Καστέλι (Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης ΑΕ Παραχώρησης). Τα μέτρα πρόληψης, που έλαβε η Ελληνική Πολιτεία κατά της εξάπλωσης του COVID-19, επηρέασαν άμεσα την κυκλοφορία και αντίστοιχα τα έσοδα των Εταιρειών Παραχώρησης Αυτοκινητοδρόμων. Μετά την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και την επάνοδο στην κανονικότητα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η απόδοση του τομέα δραστηριότητας θα βελτιωθεί σημαντικά.
  • Στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από θερμικές πηγές ενέργειας, ο COVID-19, είχε επιπτώσεις στην ζήτηση ενέργειας οι οποίες αναμένεται να είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις