Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Grecotel: Μια ιστορία… φιλοξενίας, ετών 45

Grecotel: Μια ιστορία… φιλοξενίας, ετών 45

Η ιστορία της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης φιλοξενίας είναι πάνω από όλα μια ιστορία προσωπική. Στο τιμόνι της όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας ως αφετηρία του την γενέτειρά του, το Ρέθυμνο βρίσκεται ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και σήμερα, ο Όμιλος, με 45 σχεδόν χρόνια λειτουργίας, αποτελεί την μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα.

Η Grecotel αποτελεί την πλέον γνωστή εταιρεία του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη, καθώς και τη θεμέλιο λίθο του. Ιδρύθηκε το 1981 ως εταιρεία διαχείρισης παραθεριστικών ξενοδοχείων και ταυτίστηκε με την έννοια της πολυτελούς ξενοδοχείας καθώς διαθέτει τουριστικές μονάδες 4 και 5 αστέρων.

Εξελίσσοντας διαρκώς την τέχνη της πολυτελούς και εγκάρδιας φιλοξενίας στην Ελλάδα, τα ξενοδοχεία Grecotel, της κορυφαίας ξενοδοχειακής αλυσίδας της χώρας, προσφέρουν διακοπές εκλεπτυσμένου στιλ, με φόντο την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των προορισμών όπου βρίσκονται. Το portfolio των ξενοδοχείων της διαθέτει 32 μονάδες στα ωραιότερα νησιά: Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω, αλλά και στα ωραιότερα μέρη της ενδοχώρας και της ακριτικής Ελλάδας: Αθήνα και Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Έχει δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 12.000 κρεβάτια και κατέχει την πρώτη θέση με το 4% της ελληνικής αγοράς (στοιχεία ICAP 2017).

Στις επιχειρήσεις του ομίλου απασχολούνται 6.300 εργαζόμενοι, καθιστώντας τον, τον σημαντικότερο εργοδότη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Η Grecotel δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα προνομίων σε πελάτες στην Ελλάδα και σήμερα το Privilege Club του Ομίλου αριθμεί πάνω από 180.000 μέλη.

Μέχρι στιγμής, μάλιστα, ο Όμιλος έχει τιμηθεί με χιλιάδες διεθνή βραβεία από πελάτες, τουριστικούς οργανισμούς, tour operators και διεθνείς ενώσεις, για την ποιότητα των υπηρεσιών της, την συνεισφορά της στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τις πρωτοβουλίες της για την διατήρηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο Όμιλος πρόσφερε πρώτος βιολογικά προϊόντα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων του και πρωτοστάτησε στη σύνδεση του ξενοδοχείου με την τοπική αγροτική παραγωγή – μέσω της παραδοσιακής φάρμας της Grecotel στο Ρέθυμνο, τα προϊόντα της οποίας διατίθενται πλέον μέσω του e-shop AgrecoFarms, στα Duty Free της χώρας και σε διεθνείς αγορές.

Η ιστορία

Η ιστορία της μεγαλύτερης Ελληνικής Επιχείρησης Φιλοξενίας είναι πάνω από όλα μια ιστορία προσωπική. Στο τιμόνι της όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης και σήμερα, ο Όμιλος, αποτελεί την μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στην Ελλάδα, έχοντας ως αφετηρία του την γενέτειρά του, το Ρέθυμνο.

Γέννημα – θρέμμα Κρητικοί, οι αδελφοί Νίκος και Τάκης Δασκαλαντωνάκης κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πριν τέσσερις και πλέον δεκαετίες εγκαταλείποντας το χώρο της μεταποίησης ελαιολάδου και συμμετέχουν στον όμιλο των επιχειρηματιών που κτίζει το ξενοδοχείο El Greco στο Ρέθυμνο. Προχωρούν παράλληλα με τις δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις στην ανέγερση του Rithymna Beach.

Το 1981 οι αδερφοί Δασκαλαντωνάκη ιδρύουν με τον τουριστικό κολοσσό Tui Group την εταιρεία Grecotel που ταυτίστηκε με την έννοια της πολυτελούς ξενοδοχείας.

Ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel διαθέτει σήμερα 30 ξενοδοχεία στα ωραιότερα νησιά: Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω, αλλά και στα ωραιότερα μέρη της ενδοχώρας και της ακριτικής Ελλάδας: Αθήνα και Σούνιο, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Επίσης 2 πολιτιστικά πάρκα, το Danilia στην Κέρκυρα και την παραδοσιακή φάρμα Agreco στο Ρέθυμνο, τα προϊόντα της οποίας διατίθενται πλέον στα Duty Free της χώρας. Πάνω από 5.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις του Ομίλου, καθιστώντας τον, τον σημαντικότερο εργοδότη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

42 εκατ. ευρώ επενδύσεις και 630 νέες θέσεις εργασίας  από την Grecotel το 2018

Την τρέχουσα χρονιά η Crecotel προχώρησε σε ένα ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα που υπερβαίνει το ποσό των 42 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 630 νέες θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικό της δυναμικής του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου, που προχώρησε στη ριζική ανακαίνιση 5 πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε 4 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ανταποκρινόμενος άμεσα στις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού πολυτελείας, είναι η εκ βάθρων αναβάθμιση 780 νέου τύπου δωματίων, ο εκσυγχρονισμός-επέκταση 40 χώρων εστίασης, που τις γεύσεις τους υπογράφουν διακεκριμένοι σεφ και η αναδιαμόρφωση 155 στρεμμάτων υπαίθριων υποδομών.

Ειδικότερα, το επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, αφορά στην ανακαίνιση και ριζική αναβάθμιση των πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων Corfu Imperial, Daphnila Bay Dassia, Casa Marron (πρώην Lakopetra Beach), Pella Beach και Rhodos Royal.

Αναφερόμενη στην ολοκλήρωση του φετινού επενδυτικού προγράμματος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Grecotel κα Μάρι Δασκαλαντωνάκη τόνισε ότι: «Το πλάνο ανακαίνισης των ξενοδοχείων του Ομίλου είναι συνεχές. Αποτελεί παρακαταθήκη και προπομπό δημιουργίας μονάδων “τρίτης γενιάς” στην Ελλάδα, οι οποίες αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, θωρακίζοντάς την απέναντι στον ανταγωνισμό». Όπως πρόσθεσε η κα Δασκαλαντωνάκη, ο Όμιλος Grecotel αναμένει μεσοσταθμική άνοδο ποσοστού 7% στις διανυκτερεύσεις και ποσοστιαία αύξηση του τζίρου του κατά 9% για το 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό οικονομικό έτος. Καταλήγοντας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Grecotel σημείωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να προσέξει ιδιαίτερα τη Ρωσική τουριστική αγορά, επενδύοντας ταυτόχρονα στο άνοιγμα νέων αγορών. Επισημαίνεται, ότι στα άμεσα σχέδια του Ομίλου εντάσσεται η εφαρμογή νέου επενδυτικού προγράμματος που περιλαμβάνει επόμενο κύκλο ριζικής αναβάθμισης συγκροτημάτων της αλυσίδας, εν όψει της τουριστικής σεζόν 2019.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις