Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Η ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία ανεβάζει στροφές, αλλά είναι αβέβαιο αν θα ανακάμψει πλήρως

Η ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία ανεβάζει στροφές, αλλά είναι αβέβαιο αν θα ανακάμψει πλήρως

Μετά την αποβιομηχάνιση που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση των προηγουμένων ετών, η ευρωπαϊκή βιομηχανία δείχνει να ανακάμπτει πλέον. Εντούτοις, τίθεται το ερώτημα να θα μπορέσει να επιστρέψει στα προηγούμενα μεγέθη της, τη στιγμή που αριθμός μονάδων έκλεισαν ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας ανέκαμψαν το φετινό Ιανουάριο και Φεβρουάριο, με το σχετικό δείκτη παραγωγής να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών.

Πάντως, μιλώντας στη Financial Times, ο επικεφαλής της γερμανικής RWE, Μάρκους Κρέμπερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη, καθώς οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου σε σχέση με πριν την κρίση αποτελούν μειονέκτημα για τον κλάδο. «Οι τιμές αερίου ιδίως στη Γερμανία είναι δομικά υψηλότερες πλέον διότι εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές LNG», ανέφερε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ να κλείσει τις πυρηνικές μονάδες της χώρας από το 2011 και έπειτα. «Πιστεύω ότι θα δούμε μια ανάκαμψη, αλλά και μια σημαντική δομική καταστροφή της ζήτησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες», πρόσθεσε.

Τις απόψεις του Κρέμπερ επιβεβαιώνει και η Goldman Sachs που εκτιμά ότι οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες που έκλεισαν δεν θα επιστρέψουν σε λειτουργία.

Στην Ελλάδα τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει ήδη ο ΣΕΒ, με τον πρόεδρο, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, να σημειώνει ότι χρειάζονται μεγαλύτερα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση της βιομηχανίας ώστε να είναι ανταγωνιστική. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ένωσης ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, στάθηκε στο ρίσκο που εμπεριέχει η λύση των διμερών συμβολαίων απευθείας μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανιών.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προκρίνεται από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσουν οι ελληνικές βιομηχανίες φθηνό ρεύμα σε βάθος χρόνου. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα οι τιμές που διαπραγματεύονται οι βιομηχανίες με τους παραγωγούς πράσινου ρεύματος βρίσκονται κοντά στα 50 ευρώ/MWh, δηλαδή ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με ότι προηγήθηκε.

Όμως, υπάρχουν προβλήματα, καθώς πρόκειται για περίπλοκα και χρονοβόρα οικονομικά εργαλεία. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι καταναλωτές που σύναψαν τέτοια συμβόλαια παλαιότερα επιχειρούν σήμερα να τα αναδιαπραγματευτούν. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του ενεργειακού κόστους παραμένει στην κορυφή της ατζέντας για τους βιομήχανους.

«Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τις βιομηχανίες της χώρας, πολλές από αυτές, ατενίζοντας με αβεβαιότητα το άμεσο μέλλον εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της παραγωγής τους», ανέφερε πρόσφατα σε άρθρο του ο κ. Κοντολέων. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις