Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Κάρυστος: Ένας προορισμός 365 μέρες το χρόνο – Οι λόγοι που την κάνουν ελκυστική

Κάρυστος: Ένας προορισμός 365 μέρες το χρόνο – Οι λόγοι που την κάνουν ελκυστική

Αξιόλογα αξιοθέατα, ιστορία, πολιτισμός και γαστρονομία σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν την Κάρυστο έναν ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό για όλα τα γούστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με αφετηρία το Μαρμάρι, ένα γραφικό ψαροχώρι, που βρίσκεται μια ανάσα από την Αττική, μια μόλις ώρα από το λιμάνι της Ραφήνας, εκπρόσωποι 10 κορυφαίων media της χώρας, περιηγήθηκαν στην Κάρυστο κι ανακάλυψαν τις ομορφιές της που μαγεύουν τους επισκέπτες και την κάνουν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Τα μυστήρια Δρακόσπιτα

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από τα Δρακόσπιτα, ένα από τα πιο προκλητικά μυστήρια της Αρχαιολογίας. Ο μύθος θέλει να έχτισαν τα Δρακόσπιτα οι Δρύοπες, που έφτασαν στην περιοχή μετά τον διωγμό τους από την Στερεά Ελλάδα, από τον Ηρακλή.

Σύμφωνα με μία από τις πολύ επιστημονικές θεωρήσεις αποτελούσαν ιερά του Δία και της Ήρας.

Ανάβαση στο Castello Rosso

Λίγο έξω από την Κάρυστο, περίπου 4χλμ, δεσπόζει το Castello Rosso στους πρόποδες της Όχης. Το όνομά του προέρχεται από τους κοκκινωπούς σχιστόλιθους της περιοχής που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Κτίστηκε το 1205 από Λατίνους μετά την άλωση της Εύβοιας απ’ αυτούς, στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου.

Το κάστρο προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση. Αγναντεύει από ψηλά τον κόλπο της Καρύστου και στα ερειπωμένα τείχη του φύονται σπάνια φυτά και φωλιάζουν όμορφα πτηνά.

Οινική εμπειρία

Στη παλαιά χώρα Καρύστου, το Κτήμα Μοντοφώλι είναι ένα αξιόλογο σημείο αναφοράς της Καρυστίας Νότιας Εύβοιας. Βρίσκεται στο μέσον του λιμανιού και του ενετικού φρουρίου «Castello Rosso» στην κορυφή του ομώνυμου λόφου.

Έχει πανοραμική θέα στον κόλπο και προσφέρει μια χαριτωμένη ισορροπία μεταξύ της ευμάρειας από την πλούσια γη του και της κυριαρχίας πάνω στην κοιλάδα. Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί και Οθωμανοί ηγεμόνες έχουν αναδείξει αυτό το ορόσημο σε όλη την ιστορία του και έχουν επισημάνει τη διαχρονικότητα και την εξαιρετική του ενέργεια.

Εδώ, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι και Λιάτικο και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο το λιαστό γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι», ενώ από τα εσπεριδοειδή που βρίσκονται μέσα στο κτήμα παρασκευάζονται μαρμελάδες.

Λαογραφικό Μουσείο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μαρμαρίου συστάθηκε αρχικά από 20 γυναίκες και σήμερα απαριθμεί 170 μέλη. Στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του έφτιαξε ένα πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί οι γυναίκες του Συλλόγου περιμένουν τον κόσμο για να τον ξεναγήσουν, καλοσωρίζοντας τον με ένα τσίπουρο ή ένα γλυκό που οι ίδιες έχουν φτιάξει.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται τα ρούχα που φορούσε ο τσοπάνης για να μην κρυώνει στο βουνό της Όχης το χειμώνα, τα τσαρούχια – παπούτσια της εποχής εκείνης, τα πήλινα πιάτα που χρησιμοποιούσαν παλιά τρώγοντας καθισμένοι μπροστά στο τζάκι, το σοφρά κι άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Οι γυναίκες μιλούν για τις εργασίες που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής πριν από 80 χρόνια, στα χρόνια της κατοχής, για να επιβιώσουν και τώρα η Ε.Ε. τις έχει καταργήσει, για τα κότερα που έρχονταν εκδρομές στο Μαρμάρι από τους Πεταλιούς, για τη μεγάλη άμμο που ανάλογα τον καιρό, αλλάζει μορφές, για την παραλία που κολυμπούσε ο βασιλιάς και για πολλά ακόμα.

Όλες αυτές οι αναμνήσεις, 100 περίπου χρόνων, είναι συγκεντρωμένα στο σπίτι του Συλλόγου Γυναικών – Λαογραφικό Μουσείο.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο Αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου υπάρχουν εκθέματα από τα προϊστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκτίθενται ευρήματα από τα Δρακόσπιτα Καρύστου και Στύρων, την αρχαία Γεραιστό (ασημένιο Καστρί) και κυρίως από την Παλαιοχώρα.

Εμπειρίες γεύσεων

Μέσα σ΄ ένα μαγευτικό περιβάλλον στη Μεγάλη Βρύση στα Στύρα στην Νότιο Εύβοια, βρίσκεται ένα μέρος για ποιοτικό φαγητό, καλή παρέα, συζήτηση, παραδοσιακά ακούσματα. Το φαγητό είναι σπουδαία υπόθεση στον Δήμο Καρύστου.

Στα παραδοσιακά κονάκια της Όχης, η παραδοσιακή συνταγή για την παρασκευή φρέσκιας μυζήθρας, ανθότυρου, πικάντικου τουλουμίσιου τυριού και κεφαλογραβιέρας περνάει από γενιά σε γενιά. Τα νόστιμα κρέατα της Καρυστίας (αρνιά, κατσίκια, βετούλι, γίδα και προβατίνα) από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης, μοσχοβολούν άγρια βότανα.

Μέλι από θυμάρι, κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, το ξακουστό ροδόμελο, όλα είναι δείγματα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Και στον κάμπο, η παράδοση της αμπελουργίας, με κυρίαρχο καλλιεργούμενο είδος το σαββατιανό σταφύλι, αλλά και το βιολογικό κρασί, καλά κρατεί. Εσπεριδοειδή, το γνωστό μελιτζανί κρεμμύδι, το καλαμπόκι, η ορεινή πατάτα, η ντομάτα και τα κεράσια κυρίως από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου αποτελούν εκλεκτά προϊόντα της περιοχής.

Ελαιοτριβεία με παράδοση ετών παράγουν τόνους αγνού ελαιόλαδου, ενώ την εποχή της ελαιοπαραγωγής, το φρέσκο λάδι πάνω σε ζεστό ψωμί και οι λουκουμάδες σφραγίζουν με μοναδικές γευστικές εμπειρίες την νέα σοδειά.

Εκλεκτό ζυμαρικό της περιοχής τα κουρκουμπίνια, μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάχτυλα πάνω στον πλάστη, βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.

Γεύσεις της θάλασσας

Στην περιοχή, τα θαλασσινά εδέσματα είναι πεντανόστιμα. Κι αυτό γιατί τα τρέφει το «βοτάνι». Όπως εξηγούν οι ντόπιοι, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή του Κάβο Ντόρο, μεταναστευτική οδός των ψαριών της Μεσογείου, οξυγονώνουν και εμπλουτίζουν τα νερά της θάλασσας με θρεπτικές ουσίες, το αντίστοιχο «βοτάνι» της λαϊκής παράδοσης, καθιστώντας τις διαδρομές της γεύσης ποικίλες, πλούσιες και μοναδικές για ένα αξέχαστο ταξίδι γαστρονομικής απόλαυσης.

Στόχος η γνωριμία

Η πρωτοβουλία του Δήμου Καρύστου να διοργανώσει το ταξίδι γνωριμίας με προσκεκλημένους δημοσιογράφους πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης, εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Καρύστου.

Βασικός στόχος ήταν μέσα από την ολιγοήμερη παραμονή, οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι να έρθουν σε επαφή με το φυσικό πλούτο και τις ομορφιές του Δήμου Καρύστου καθώς και να γευτούν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα αλλά κυρίως να νιώσουν , από το Μαρμάρι και τη Κάρυστο έως τα Στύρα, το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας των ανθρώπων του.

Βιωματική φιλοξενία

Ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Ελευθέριος Ραβιόλος δήλωσε χαρακτηριστικά : «Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά που για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Καρύστου διοργάνωσε press trip με απόλυτη επιτυχία και φέτος! Μέσα από τη φιλοξενία που προσφέραμε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ προσπαθήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουμε με βιωματικό τρόπο τις παραδόσεις και τις γεύσεις του τόπου μας. Ο Δήμος μας με την απίστευτη φυσική ομορφιά, τις εξαιρετικές Γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους , μπορεί να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του και για αυτό αγωνιζόμαστε μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να το κάνουμε γνωστό εντός και εκτός συνόρων».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις