Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Κατασκευές: 4 σχήματα «στη μάχη» για την ανέγερση του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Κατασκευές: 4 σχήματα «στη μάχη» για την ανέγερση του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Αβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Ιντρακάτ ΑΕ με Redex AE και Μυτιληναίος με Dimand είναι τα τέσσερα σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΠΟΜΕ). Διοικητικά το κτίριο χωροθετείται στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου, ενώ σύμφωνα με την προκήρυξη, ο προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ ανέρχεται στα 139,59 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα κατασκευαστεί με σχέδια που επιλέχθηκαν σε σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 2020, όπου ξεχωρίζει η πεζογέφυρα, καθώς και το γεγονός ότι το κτίριο είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις Αρχές Αειφόρου Ανάπτυξης.

Για το μεγάλο κτιριακό έργο, το οποίο υλοποιείται με τη μέθοδο σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, θα απαιτηθεί έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ η υποβολή τεχνικής και οικονομικής προσφοράς θα κατατεθεί σε επόμενη φάση.

Χαρακτηριστικά

Το σχήμα που θα πλειοδοτήσει θα υπογράψει σύμβαση για σύμπραξη με το Δημόσιο, που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος για 30 έτη, που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ.  

Το κτίριο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και μιας πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό.

Ακόμη, η σύμβαση προβλέπει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις