Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Κωτσόβολος: H Currys βάζει πωλητήριο – Το προφίλ και οι λόγοι που αποχωρεί από Ελλάδα

Κωτσόβολος: H Currys βάζει πωλητήριο – Το προφίλ και οι λόγοι που αποχωρεί από Ελλάδα

Την απόφασή του να πουλήσει την «Κωτσόβολος» ανακοίνωσε ο βασικός μέτοχος της ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, βρετανικός όμιλος Currys. Τη στρατηγική απόφαση εξέλαβε η διοίκηση της εισηγμένης στο βρετανικό Χρηματιστήριο εταιρείας, με σκοπό την ανεύρεση νέων κεφαλαίων.

Εκτός από την ελληνική αγορά, στην οποία δραστηριοποιείται μέσω της Κωτσόβολος, όμιλος Currys δραστηριοποιείται επίσης, στη βρετανική και σκανδιναβική αγορά. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20% των εσόδων του δικτύου της προέρχεται από την Κωτσόβολος, δικαιολογώντας την απόφασή της να αναθέσει σε συμβούλους την αναζήτηση αγοραστών, που θα οδηγήσει στη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης. 

Όσον αφορά τον Κωτσόβολο, η πορεία του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με τις επίσημες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων να έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Ιουλίου.

Η αποτίμηση της Κωτσόβολος

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε στην Μεγάλη Βρετανία, η Currys αναφέρει ότι σήμερα 16/6/23 ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση της κορυφαίας στην αγορά ελληνικής επιχείρησης Κωτσόβολος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση των δραστηριοτήτων της.

Η Κωτσόβολος, η οποία έχει επίσης αναδυόμενη παρουσία στην Κύπρο, είναι μια επιχείρηση με ισχυρές και κερδοφόρες επιδόσεις, με υψηλή αναγνωρισιμότητα επωνυμίας, ενοποιημένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ποικίλο μείγμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει τακτικά τη δομή του Ομίλου μέσα από το πρίσμα της κινητήριας αξίας των μετόχων και πιστεύει ότι η ισχύς της επωνυμίας Κωτσόβολος, το μακροπρόθεσμο ιστορικό κερδοφόρων παραδόσεων και η ηγετική θέση στην αγορά δεν αντικατοπτρίζονται επί του παρόντος στην αποτίμηση του Ομίλου. Δεδομένων των ισχυρών οικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την επιχείρηση, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολο.

«Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση»

Ο Alex Baldock, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου δήλωσε ότι: «Η απόδοση της Currys είναι ισχυρή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου ο μετασχηματισμός μας λειτουργεί, και έχουμε λάβει μέτρα για να οδηγήσουμε σε μια κερδοφόρα ανάκαμψη στους Σκανδιναβούς. Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουμε την Κωτσόβολο για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας».

Από τα ποδήλατα στη Dixons

Η Currys είναι μια εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών και πάροχος υπηρεσιών μετέπειτα φροντίδας που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και ειδικεύεται σε λευκά είδη, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Ιδρύθηκε ως λιανοπωλητής ποδηλάτων το 1927 και στη συνέχεια επέκτεινε τη γκάμα των προϊόντων της, στα ηλεκτρικά και είδη οικιακής χρήσης από τη δεκαετία του 1960.

Το 1984 η εταιρεία αγοράστηκε από τον αντίπαλο λιανοπωλητή Dixons και η μάρκα Currys χρησιμοποιήθηκε για όλα τα καταστήματα της συνδυασμένης εταιρείας.

Από το 2008, η επιχείρηση στράφηκε από τα καταστήματα στα κέντρα των πόλεων σε μεγαλύτερα καταστήματα εκτός πόλης με την επωνυμία Currys PC World, συνδυάζοντας τις λειτουργίες της Currys με το PC World της Dixon κάτω από μια στέγη.

Μετά τη σύσταση της Dixons Carphone το 2014, τα καταστήματα απέκτησαν τμήματα Carphone Warehouse. Τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκε ότι όλα τα καταστήματα Currys PC World θα μετονομαστούν σε Currys.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις