Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Κωτσόβολος: Οι λόγοι που πωλείται, η είσοδος στην ενέργεια και οι πωλήσεις 2023 – Οι δηλώσεις του Γιάννη Βασιλάκου

Κωτσόβολος: Οι λόγοι που πωλείται, η είσοδος στην ενέργεια και οι πωλήσεις 2023 – Οι δηλώσεις του Γιάννη Βασιλάκου

Την ώρα που η διαδικασία πώλησης της Κωτσόβολος από τη μητρική Currys (πρώην Dixons) βρίσκεται σε εξέλιξη, η ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών επανατοποθετείται στην ελληνική αγορά, καθώς εισέρχεται σε νέους τομείς δραστηριότητας, από το σχεδιασμό και την παράδοση σε ντουλάπες και κουζίνες μέχρι την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Ο μεγαλύτερος παίκτης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών γίνεται απόλυτα ανταγωνιστικός» ανέφερε ο Γιάννης Βασιλάκος αντιπρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε πολλά περισσότερα από εταιρείες λιανικής».

Αναφορικά δε, με τη διαδικασία πώλησης από την βρετανική Currys, ο ίδιος εκτιμά ότι ο νέος αγοραστής θα βρεθεί έως το τέλος του 2023, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν συμφέρει καμιά πλευρά να σέρνεται η διαδικασία».

Οι νέες δραστηριότητες

Σχετικά με τις νέες δραστηριότητες, η ζήτηση σε ντουλάπες και κουζίνες πάει πολύ καλά, ενώ μεγάλη δυναμική έχει και ο τομέας της ενέργειας, γι’ αυτό πολύ καλές είναι και οι προοπτικές σε αυτόν τον τομέα. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, η Κωτσόβολος αναλαμβάνει την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων, αντλιών θερμότητας ή ηλιακών θερμοσιφώνων «με το κλειδί στο χέρι», καθώς και τη μελέτη, εγκατάσταση ηλεκτρικών και την επίπλωση σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων, συνοδεία μάλιστα χρηματοδοτικών λύσεων και σχετικών εγγυήσεων, ως διαφημιστικά πακέτα προβολής.

Η οικονομική εικόνα 2023

Όσον αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Κωτσόβολος το 2023, η πορεία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 12,1% στα €733 εκ, κέρδη ύψους €48.6 εκ. (EBITDA) από €51.7 εκ. και €20.7 εκ. (ΕΒΙΤ) από €25.2 εκ. το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως – τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων.

Επιπλέον, το οικονομικό έτος 2022-2023, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου οι επενδύσεις έφτασαν τα €13.4 εκ., έναντι €13.3 εκ. το 2021-2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα €82.8 εκ. έναντι €59.4 εκ. το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39.4%.

Νέες επενδύσεις

Όσον αφορά την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, ενίσχυσε για μία ακόμα χρονιά τα μερίδιά της στις δύο αγορές συνεχίζοντας εντατικά τις επενδύσεις της, στον τομέα που αφορά το δίκτυο καταστημάτων της.

Συγκεκριμένα, άνοιξε 3 νέα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα ακόμα στην Κύπρο -το τρίτο κατά σειρά-, ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων, τόσο σε υποδομές, όσο και σε λειτουργικά συστήματα εξυπηρέτησης, δίνοντας στους πελάτες της πρωτοποριακές λύσεις, μέσα από ένα ισχυρό omnichannel λειτουργικό μοντέλο.

Παράλληλα, ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα, με επενδύσεις σε ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού, αλλά και τη μετάβαση αυτών, στο Microsoft Azure cloud.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις