Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

ΛΑΡΚΟ: Οι απολύσεις και η επόμενη ημέρα της νικελοβιομηχανίας – Το σχέδιο για να «αναβιώσει» το όνειρο του Μποδοσάκη

ΛΑΡΚΟ: Οι απολύσεις και η επόμενη ημέρα της νικελοβιομηχανίας – Το σχέδιο για να «αναβιώσει» το όνειρο του Μποδοσάκη

Κρίσιμες ημέρες για την Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία «ΛΑΡΚΟ», εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου που ίδρυσε το 1963 ο Πρόδρομος Αθανασιάδης Μποδοσάκης, και τους εργαζόμενούς της.

Μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι της «ΛΑΡΚΟ», περί τους 1080, με προοπτική στη συνέχεια κάποιοι απ’ αυτούς να επαναπροσληφθούν. Αποτελεί όρο του διαγωνισμού, που προκηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να βρεθεί επενδυτής που θα αναλάβει να επαναλειτουργήσει την άλλοτε χρυσοφόρα εταιρεία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέχρι το Μάρτιο.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς η ΛΑΡΚΟ είναι μία μεγάλη εταιρεία, που η περιουσία της περιλαμβάνει μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης, καθώς κι ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, που απασχολεί την πλειονότητα των εργαζομένων της επιχείρησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διεξαχθούν δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, εκ των οποίων ο πρώτος αφορά στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας και ο δεύτερος στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι.

Τα πλεονεκτήματα της ΛΑΡΚΟ είναι πολλά, καθώς, μεταξύ άλλων αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής νικελίου, την πρώτη ύλη για να κατασκευαστούν μπαταρίες. Έτσι, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εισέρχεται στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, αντιλαμβάνεται και τα μέγεθος των τζίρων που μπορεί η εταιρεία να πετύχει!

Συμβολή στην οικονομία

Εδώ και πολλά χρόνια η ΛΑΡΚΟ καταγράφει ζημιές, ωστόσο την μεταπολεμική περίοδο που ο Π. Αθνασιάδης Μποδοσάκης ίδρυσε την εταιρεία, η συνεισφορά της στην οικονομία ήταν πολύ σημαντική. Τρία χρόνια αφότου ίδρυσε την ΛΑΡΚΟ, κατασκευάστηκε το εργοστάσιο στην Λάρυμνα.

Για την λειτουργία της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές μέθοδοι για την εποχή της, όπως η πρώτη μεταφορική ταινία με μήκος 7,5 χλμ. στην Ευρώπη το 1977, για να μειώσει το κόστος μεταφοράς του μεταλλεύματος με φορτηγά αυτοκίνητα.

Ιδιαίτερα πρωτοποριακός ήταν για την εποχή του και ο οικισμός που ίδρυσε το 1968 ο επιχειρηματίας για να στεγαστούν οι εργαζόμενοι και οι 300 περίπου οικογένειές τους. Να σημειωθεί, ότι στους όρους του διαγωνισμού που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα, προϋπόθεση είναι να εκκενωθεί και ο οικισμός.

Ένας μεγάλος ευεργέτης

Γεννημένος από φτωχή οικογένεια στα βάθη της Μικράς Ασίας, ο Μποδοσάκης αναζήτησε την τύχη του σε Άδανα και Κωνσταντινούπολη, όπου σε ηλικία μόλις 17 ετών κατάφερε να καταστεί σημαντικός οικονομικός παράγοντας. Μεταξύ άλλων αγόρασε το κοσμοπολίτικο Σπόρτιγκ Κλαμπ της Σμύρνης, που μετέτρεψε σε λέσχη των Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και Ναυτικού και το ξενοδοχείο Πέρα Παλλάς στην Κωνσταντινούπολη, που αποτέλεσε κέντρο των κοινωνικών εκδηλώσεων της πόλης.

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά την μικρασιατική καταστροφή, φέρνοντας μαζί του την τεράστια περιουσία του. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν για τις δωρεές του, ξεκινώντας από ένα σχολείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, που εξακολουθούν να το αποκαλούν Μποδοσάκειο.

Έχασε την περιουσία του και ξεκίνησε ξανά από το μηδέν, αναπτύσσοντας δραστηριότητα σε: χημικές βιομηχανίες, υαλουργεία, ναυτιλιακές εργασίες, οινοπνευματώδη, ορυχεία και μεταλλεία, καθώς και με την ΠΥΡΚΑΛ, στις εγκαταστάσεις της οποίας πρόκειται να μεταστεγαστούν τα Υπουργεία. Με τις δραστηριότητές του δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας, βοηθώντας με ουσιαστικό τρόπο την ελληνική οικονομία.

Οι νέες προοπτικές

Η περίοδος αυτή αποτελεί την πλέον κρίσιμη για την ιστορία της ΛΑΡΚΟ, καθώς, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητείται η διακοπή της ΛΑΡΚΟ και απόλυση όλων των εργαζομένων, για να γίνει επανεκκίνηση της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, ωστόσο ο νόμος για την ειδική διαχείριση προβλέπει την παράδοση του εργοστασίου της εταιρείας σε κατάσταση λειτουργίας, που σημαίνει ότι θα επαναπροσληφθεί μέρος των εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Προσλήψεις στη συνέχεια θα κάνει και ο νέος επενδυτής, ενώ σύμφωνα με δέσμευση της Κυβέρνησης, προβλέπεται απορρόφηση των εργαζομένων άνω των 55 ετών που δε θα επαναπροσληφθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν στην ηλικία της σύνταξης.

Στο πρόγραμμα εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ, αντιτίθενται συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, εφόσον τελικά προχωρήσουν οι απολύσεις.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις