Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Onex και Cisco δημιουργούν το πρώτο «έξυπνο» ναυπηγείο – Τι προβλέπει η συμφωνία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Onex και Cisco δημιουργούν το πρώτο «έξυπνο» ναυπηγείο – Τι προβλέπει η συμφωνία

Συμφωνία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομής 5G κα τεχνολογίας IoT στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπέγραψαν ο όμιλος Onex και η Cisco, στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης για το πρώτο smart ναυπηγείο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα δύο μέρη επισφράγισαν την συνεργασία τους με την υπογραφή ενός Memorandum of Understanding (MoU), στις 17 Μαΐου στον χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου βρίσκεται η έδρα της Onex Elefsis Shipyards. Το MoU προβλέπει την συνεργασία ONEX και CISCO με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσα από μια σειρά έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών 5G και εφαρμογές IoT και στοχεύουν στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας τίμησε με την παρουσία του, η Αυτού Εξοχότης Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τζ. Τσούνης.

Εκσυγχρονισμός

Στόχος είναι να μετατραπούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε ένα δυναμικό, σύγχρονο και καινοτόμο οικοσύστημα τεχνολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος Onex συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Επιπλέον, μέσα από την συνεργασία με τη Cisco, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεχίζουν να αποτελούν ένα hub των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων για τη ναυτιλία, την ενεργειακή μετάβαση, την ασφάλεια και τον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία.

Για τη συνεργασία των δύο πλευρών ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης, τόνισε ότι: «Η συνεργασία μεταξύ της Onex και της Cisco που ανακοινώνεται σήμερα, τοποθετεί την Ελευσίνα στην πρώτη γραμμή της επόμενης γενιάς ναυπηγικής τεχνολογίας. Η δικτυακή υποδομή που εγκατέστησε η Cisco θα επιτρέψει στην Ελευσίνα να γίνει ένα έξυπνο ναυπηγείο. Αυτές οι προσπάθειες θα παρέχουν υπηρεσίες διεθνών προδιαγραφών, σε έναν αυξανόμενο αριθμό πλοίων LNG, FSRU και πλωτών πλατφορμών. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, που κατέχουν περίπου το 22% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως, θέλουν και πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν πετρελαιοφόρα, πλοία LNG και άλλα πλοία στην Ελλάδα, σε ένα ναυπηγείο που διοικείται από μια ελληνοαμερικανική εταιρεία».

Τα οφέλη της συνέργειας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Onex κ. Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε ότι: «Ο σχεδιασμός έχει στον πυρήνα του, αφενός την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Ναυπηγείου, και αφετέρου την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών του», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Cisco, κ. Αντώνης Τσιμπούκης είπε ότι: «Η συνεργασία μας με τον όμιλο Onex, για το σχεδιασμό και το πλάνο ανάπτυξης του πρώτου “Smart” Ναυπηγείου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας αναπτυξιακής ψηφιακής προοπτικής για την Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, έναν πυλώνα της ελληνικής οικονομίας με εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις