Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Όμιλος Grimaldi νέος ιδιοκτήτης των λιμανιών Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας – Τα επόμενα σχέδια της εταιρείας

Ο Όμιλος Grimaldi νέος ιδιοκτήτης των λιμανιών Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας – Τα επόμενα σχέδια της εταιρείας

Μετά το λιμάνι της Ηγουμεντίτσας, προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση της πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τίμημα 80 εκατ. ευρώ, ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε στο διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο όμιλος Grimaldi, είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καταβάλλοντας το ποσό των 84,17 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 67%. Ο νέος ιδιοκτήτης των δύο κομβικών λιμανιών της χώρας (Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας), ρίχνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ναυτιλία και την οικονομία της Ελλάδος, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα, τις προοπτικές τους για το μέλλον.

Οι προοπτικές στην Κρήτη

Ο όμιλος Grimaldi, ισχυρός ιταλικός όμιλος με παρουσία σε όλον τον κόσμο, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες με τις Μινωϊκές Γραμμές (Minoan Lines), ως εκ τούτου, το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Ηρακλείου ήταν φυσική εξέλιξη. Όπως εξάλλου έχει δηλώσει δημοσίως ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi: «Η οικονομία της Ελλάδας έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανάκαμψη κι αυτό προσελκύει το ενδιαφέρον του ομίλου, ο οποίος είναι πάντοτε ανοιχτός σε νέες ευκαιρίες που σχετίζονται με τα ναυτιλιακά και τις logistics δραστηριότητες».

Ειδικά, η αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, αποτελεί ιδανική επενδυτική ευκαιρία, καθώς εντάσσεται σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο όμιλος Grimaldi, προκειμένου να αποκτήσει το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, είχε καταβάλλει τίμημα 84,17 εκατ. ευρώ, πολύ μεγαλύτερο από την επόμενη προσφορά του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διασφαλίσει την κυριότητα του όπως κι έγινε. Το μεγαλύτερο τίμημα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη, για τις προοπτικές που διαβλέπει ο όμιλος στον ρόλο που διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στο μέλλον.

Για τον ιταλικό όμιλο, η Ηγουμενίτσα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, μαζί με την Πάτρα, αποτελεί το βασικό λιμάνι προσέγγισης πλοίων που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία. Στρατηγικά, ο όμιλος Grimaldi, κατανοεί ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, εφόσον υλοποιήσει το στόχο του να καταστήσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εμπορική πύλη των Βαλκανίων και της Ελλάδας, προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ, την ανάδειξη του ομίλου Grimaldi προτιμητέου επενδυτή στα λιμάνια του Ηρακλείου και της Ηγουμενίτσας, έρχεται να χαρακτηρίσει ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες που υλοποιεί, για την αξιοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις