Τρίτη, 7 Μαΐ
23oC Αθήνα

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8% το Σεπτέμβριο – Προβληματισμός λόγω του κορονοϊού

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8% το Σεπτέμβριο – Προβληματισμός λόγω του κορονοϊού

Το θετικό πρόσημο κατάφεραν να διατηρήσουν για ακόμη ένα μήνα οι ελληνικές εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ανθεκτικότητα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η αξία των ελληνικών εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2020 παρουσίασε αύξηση 6,8%, με τους κλάδους των τροφίμων (+11,8%), του λαδιού (+42,1%), των ποτών και του καπνού (+21,8%) αλλά και των χημικών (+20,3%) να ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους.

Στα θετικά στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο είναι επίσης η μείωση των εισαγωγών κατά -16% αλλά και η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά -24%.

Συνολικά πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές τον Σεπτέμβριο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών υποχώρησαν κατά -10,6%, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης της αξίας των εξαγωγών πετρελαίου (-45,7%). Να σημειωθεί πως οι εξαγωγές πετρελαίου καταλαμβάνουν παραδοσιακά μεγάλο μέρος των ελληνικών εξαγωγών.

Το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας και η επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις σε όλη την Ευρώπη, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί πηγή ιδιαίτερου προβληματισμού καθώς αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω την προσπάθεια των Ελλήνων Εξαγωγέων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις