Σάββατο, 11 Μαΐ
16oC Αθήνα

ΟΛΠ: Οι επενδύσεις που έφεραν τον Πειραιά στην κορυφή του ευρωπαϊκού χάρτη λιμένων

ΟΛΠ: Οι επενδύσεις που έφεραν τον Πειραιά στην κορυφή του ευρωπαϊκού χάρτη λιμένων

Σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά με ταχύτατους ρυθμούς εδώ και μία πενταετία, υπό την νέα διοίκηση και μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Cosco Shipping, συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αναβάθμιση του μεγαλύτερου ελληνικού λιμένα.

Στόχος του επενδυτικού προγράμματος αποτελεί ο εκσυγχρονισμός, ο οποίος αναπτύσσεται με βασική μέριμνα την προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος αλλά και τη βάση μιας δίκαιης και χρηστής διακυβέρνησης.

Ήδη, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια το Λιμάνι του Πειραιά, έχει αναδειχθεί ως το ηγετικό λιμάνι της Μεσογείου στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο η βελτίωση στην κατάταξή του ήταν θεαματική, καθώς από την 93η θέση το 2010, ανέβηκε το 2020 στην 26η θέση.

Οι επενδύσεις της COSCO Shipping

Μέχρι σήμερα, ο όμιλος Cosco Shipping έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.  Μόνο για την κατασκευή του Προβλήτα 2 και του Προβλήτα 3 δαπανήθηκαν περί τα 600 εκατ. ευρώ, παρέχοντας πλέον άριστες υπηρεσίες στη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, που σε αριθμό ξεπερνούν τα 7,2 εκατομμύρια TEU ετησίως.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο του 2016, κι έπειτα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) ως ο βασικός έως τότε μέτοχος του ΟΛΠ προχώρησε σε συμφωνία με την Cosco Shipping Corporation Limited, η οποία προσέφερε το ποσό των 368,5 εκατ. ευρώ,  για να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 67%, του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. 

ΟΛΠ: Νέες επενδύσεις, άνω των 32 εκατ. ευρώ στο δρόμο της υλοποίησης

Μεταξύ άλλων, μέσα από το αναπτυξιακό του πρόγραμμα, ο κινεζικός όμιλος συνέβαλε στην ενίσχυση του ανεφοδιασμού πλοίων, με άμεσο αντίκτυπο την τόνωση της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, από το 2010, μόνο από το στόλο της Cosco Shipping, 3937 πλοία, κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, των οποίων οι ανάγκες ανεφοδιασμού, όπως νερό, καύσιμα, είδη σίτισης κ.λπ, καλύφθηκαν εξολοκλήρου από τοπικούς προμηθευτές,

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τον ΟΛΠ απορρέουν υποχρεωτικές επενδύσεις από τη σύμβαση παραχώρησης της τάξεως των 294 εκατ. ευρώ, όπου αναφορικά με αυτές έχουν ήδη δαπανηθεί πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο

Πέραν από την ενίσχυση της θέσης του Πειραιά στο παγκόσμιο χάρτη ναυτιλίας, οι επενδύσεις που υλοποιούνται έχουν πολλαπλά παράπλευρα οφέλη σε τοπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Αυτή την περίοδο το πιο σημαντικό έργο που ξεκινάει είναι η κατασκευή μιας πρότυπης παιδικής χαράς και ενός σύγχρονου πάρκου με ποδηλατόδρομο, εντός του χώρου της κρουαζιέρας, ένας χώρος ανοιχτός σε όλους.

Ακόμα, σε ετήσια βάση, ο ΟΛΠ εφαρμόζει ένα πλήρες και συστηματικό πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, καταπολέμησης της φτώχειας, ενίσχυσης του αθλητισμού και στήριξης της νέας γενιάς ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και άλλες δράσεις.

Έτσι, μέσω της Cosco Shipping Charity Foundation (του φιλανθρωπικού ιδρύματος της COSCO Shipping, του βασικού μετόχου του ΟΛΠ) και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τα έτη 2019 και 2020 στο πλαίσιο του προγράμματος «Children Included», πρόσφερε 500 χιλ. ευρώ για τη στήριξη πάνω από 4.000 παιδιών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, επειδή οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής δυσχέρειας.

Παράλληλα, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Cosco, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018-2019 ενίσχυσε οικονομικά με το ποσό των 100 χιλ. ευρώ την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή με σκοπό τη στήριξη πολλών αθλητών με αναπηρία ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους και να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. 

Περιβαλλοντική συνείδηση

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και με σεβασμό προς το περιβάλλον, ο Οργανισμός έχει υιοθετήσει και υλοποιεί μια σειρά από ενέργειες και δράσεις.  Με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, χρησιμοποιεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μεριμνά για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, τη μείωση του θορύβου και τη διατήρηση της ποιότητας των νερών του Λιμένα.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου EcoPorts προετοιμάζει μια ετήσια αναφορά αυτοδιάγνωσης σε σχέση με το πως αντιμετωπίζει τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα στον Λιμένα, την οποία πληροφορούνται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Επιπλέον, ο Οργανισμός εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική προσέγγιση διαχείρισης, πιστοποιημένη από το European Port Environmental Review System (PERS), το οποίο αφορά αποκλειστικά σε λιμάνια, ενώ είναι παραγωγός ενέργειας και ήδη από το 2016 λειτουργεί έναν φωτοβολταϊκό σταθμό 430 KWp εντός της περιοχής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων παράγοντας ενέργεια από ηλιακά πάνελ.

Η σημαντικότερη ωστόσο επένδυση για τον ΟΛΠ, αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό του, που σήμερα ξεπερνάει τους 1000 εργαζόμενους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις