Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Όμιλος Fourlis: Στρατηγικό πλάνο – Εντός του 2027 θα ανοίξει κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ελληνικό

Όμιλος Fourlis: Στρατηγικό πλάνο – Εντός του 2027 θα ανοίξει κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ελληνικό

Μετά την ανακοίνωση για τις ισχυρές πωλήσεις και την αύξηση κερδών που πέτυχε ο όμιλος Fourlis κατά το 2023, έρχεται το στρατηγικό πλάνο του ομίλου και οι στόχοι που θέτει μέχρι το 2027.

Αρχικά, ο όμιλος Fourlis ανακοίνωσε χθες (10.4.2024) σε ειδική εκδήλωση στο Χ.Α. τους στόχους και τις επόμενες κινήσεις του, στις οποίες συγκαταλέγεται το άνοιγμα 3 νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ, ένα στην Πάτρα, ένα στο Ηράκλειο Κρήτης και ένα στο Ελληνικό, καθώς και νέα καταστήματα Intersport και Holland & Barrett σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται.

Σχετικά με τα καταστήματα ΙΚΕΑ, το κατάστημα στην Πάτρα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, αυτό στο Ηράκλειο Κρήτης αναμένεται να λειτουργήσει το 2025 και αυτό στο Ελληνικό αναμένεται το 2027.

Πριν από το τέλος του φετινού καλοκαιριού, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η επέκταση του ΙΚΕΑ στο εμπορικό πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Καίριος στόχος της εταιρείας είναι η επέκτασή της, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου, Βασίλη Φουρλή, «θέλουν να επεκτείνονται ανά δέκα καταστήματα κάθε χρόνο». 

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι θα ανοίξουν τρία νέα καταστήματα Holland & Barrett το 2024 και η επέκταση θα συνεχιστεί.

Ο τζίρος του ομίλου Fourlis προβλέπεται να έχει φθάσει τα 750 εκατ. ευρώ κατά το 2026-2027 σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμφωνίες του.

Ωστόσο, ο κυριότερος στόχος του ομίλου είναι να διπλασιάσει το EBIT του (από 4% σε 8%) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η ΙΚΕΑ θα συνεισφέρει περισσότερο στην αύξηση του EBIT, έτσι ώστε ο μέσος όρος του ομίλου να φθάσει το στόχο του (8%), γιατί το EBIT της ΙΚΕΑ κοντεύει να φθάσει το συγκεκριμένο ποσοστό (από μόνη της). Δευτερευόντως θα συμβάλει η Intersport.

Τρία νέα καταστήματα Intersport στην Ελλάδα και ένα στη Ρουμανία άρχισαν να λειτουργούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ ο όμιλος ολοκλήρωσε την ανανέωση των καταστημάτων της αλυσίδας αθλητικών ειδών στο εσωτερικό.

Κάποια από τα επιτεύγματα της εταιρείας Fourlis για το 2023 είναι:

  • Μεγαλύτερη παραγωγικότητα,
  • Είσοδος της trade estates στο χρηματιστήριο,
  • Συνεργασία με την διεθνή ΙΚΕΑ,
  • Δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου στον Ασπρόπυργο για τον όμιλο InterIKEA,
  • Επιτάχυνση ΑΕΠ με όλους τους δείκτες,
  • Αυξημένο μερίδιο.

Το καλοκαίρι του 2023 ο όμιλος δημιούργησε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου και πλέον έχει ηλεκτρονική παρουσία και στις τρεις χώρες που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία).

Ο όμιλος δήλωσε ότι άργησε να ξεκινήσει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται στο 10% αλλά υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Αναφορικά με την Trade Estates, η διοίκηση εκτιμά ότι η αποενοποίηση της επιχείρησης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με την προσφορά ενός επιπλέον ποσοστού, έτσι ώστε το ποσοστό της Fourlis στην ΑΕΕΑΠ να πέσει κάτω από το 50%.

Η Trade logistics έχει ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες logistics και σε άλλες εταιρείες πέρα από τον όμιλο Fourlis στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και την Ρουμανία. Κύριος στόχος της είναι να γίνει η καλύτερη εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών logistics.

Τέλος, αναφορικά με την στρατηγική συνεργασία με τον ΑΒ Βασιλόπουλο που άρχισε τον περσινό Δεκέμβριο, ο όμιλος επισημαίνει ότι θα συνεχιστεί εντονότερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις