Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις €30 εκατ. το 2023 εν μέσω αβεβαιότητας – Πωλήσεις €180 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023

Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις €30 εκατ. το 2023 εν μέσω αβεβαιότητας – Πωλήσεις €180 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023

Με το επενδυτικό πρόγραμμα €30 εκατ. για το 2023 να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο όμιλος «Πλαστικά Θράκης» ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €180,1 εκατ., έναντι πωλήσεων €212,7 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Μαλάμος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου «Πλαστικά Θράκης» χαρακτηρίζει το 2023, χρονιά αβεβαιότητας, ύφεσης και υψηλού πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση των μέσων τιμών πώλησης (τους πρώτους μήνες του 2022, οι τιμές των πρώτων υλών κυμάνθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου και οι τιμές πώλησης είχαν κινηθεί αυξητικά) αλλά και εξαιτίας της περιορισμένης πτώσης των όγκων ύψους 5,6%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης.

Η κερδοφορία

Κατά το α’ εξάμηνο του 2023, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €24,1 εκατ. με τα συγκρίσιμα μεγέθη του αντίστοιχου εξαμήνου του 2022 να ανέρχονται σε €25,3 εκατ., χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη προερχόμενα από προϊόντα COVID-19 ύψους ~€4,7 εκατ. (το ΕΒΙΤDA του α’ εξαμήνου του 2022 ανερχόταν σε €30 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των κερδών από προϊόντα Covid -19).

Η μικρή υποχώρηση της τάξης του 4,7%, οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας), πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Προοπτικές Ομίλου

Για το τρίτο τρίμηνο του 2023, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι, αν και η ζήτηση σε αρκετές προϊόντικές ομάδες παραμένει μειωμένη, ωστόσο, η κερδοφορία EBITDA του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί στα αντίστοιχα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2022.

Για τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, ο κ. Δημήτρης Μαλάμος, διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι: «Το 2023 αποτελεί μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από ύφεση, υψηλό πληθωρισμό και αβεβαιότητα. Σε αυτές τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, ο όμιλος πετυχαίνει για ακόμα ένα τρίμηνο την διατήρηση των αυξημένων επιπέδων κερδοφορίας του, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική του θέση. Επιπροσθέτως, συνεχίζει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές, σε αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας και στη βελτίωση της κοστολογικής του βάσης, στοχεύοντας παράλληλα στη διαρκή προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντολογικού του αποτυπώματος».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις