Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πλαστικά Θράκης: Μειωμένες αγορές σε είδη προσωπικής φροντίδας, αυξημένες τιμές και νέες προοπτικές – Τι δείχνει το 9μηνο

Πλαστικά Θράκης: Μειωμένες αγορές σε είδη προσωπικής φροντίδας, αυξημένες τιμές και νέες προοπτικές – Τι δείχνει το 9μηνο

Μετατόπιση του αγοραστικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία σε προϊόντα του κλάδου των κατασκευών, διαπιστώνει η Πλαστικά Θράκης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, που σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη δημιουργούν νέες συνθήκες στο επιχειρηματικό τοπίο.

Από τους τομείς που δραστηριοποιείται η εταιρεία Πλαστικά Θράκης, διαπιστώνει επίσης ότι το εξεταζόμενο διάστημα, σταθερά διατηρείται η ζήτηση για προϊόντα που αφορούν τους κλάδους των υποδομών, του αγροτικού τομέα και του κλάδου της συσκευασίας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η εταιρεία διατηρούνται οι αυξημένες τιμές πρώτων υλών, ενώ σε επιμέρους περιπτώσεις παρατηρήθηκαν επιπλέον αυξήσεις, ανάλογα το είδος της πρώτης ύλης και τη γεωγραφική περιοχή.

Σημαντικά αυξημένο όμως είναι και το κόστος β’ υλών και υλικών συσκευασίας, καθώς και το κόστος ενέργειας, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος,.

Αυτό που παρατηρείται επίσης, είναι ότι σημαντικά αυξημένο είναι και το μεταφορικό κόστος με σημαντικές ελλείψεις τόσο σε διαθέσιμα επίγεια μέσα μεταφοράς, όσο και σε εμπορευματοκιβώτια.

Για το μέλλον, η διοίκηση προβλέπει περαιτέρω κάμψη της ζήτησης των προϊόντων προσωπικής προστασίας και υγείας και σε συνδυασμό με τη διατήρηση των αυξημένων τιμών των α’ και β’ υλών, του κόστους ενέργειας και του μεταφορικού κόστους, αναμένεται να επηρεάσουν τους τελευταίους μήνες του έτους και να διαμορφώσουν συνθήκες αβεβαιότητας και για την επόμενη χρονιά.

Η οικονομική πορεία το 9μηνο

Σύμφωνα με το εννεάμηνο της χρήσης 2021, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου Πλαστικά Θράκης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €341,6 εκατ., αυξημένος κατά 34,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €96,7 εκατ., αυξημένα κατά 84,5%, συγκριτικά με το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Επίσης, τα Κέρδη προ Φόρων (EBT) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €81 εκατ., αυξημένα κατά 110,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης, για το εννεάμηνο του 2021, τα Κέρδη προ Φόρων σε επίπεδο Ομίλου, που σχετίζονται με τα προϊόντα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας, ανέρχονται σε €50,7 εκατ.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας, ο Όμιλος πέτυχε την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας του, καταγράφοντας αρνητικό Καθαρό Δανεισμό (Net Cash) ύψους €22,7 εκατ., καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκάλυψαν τις δανειακές του υποχρεώσεις. Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων στις 30.09.2021 ανήλθε σε €247,9 εκατ., σε σχέση με €174,6 εκατ. στις 31.12.2020.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις