Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ποιες προθεσμίες οφείλουν να τηρούν οι επενδυτές ΑΠΕ στην αδειοδότηση των έργων τους

Ποιες προθεσμίες οφείλουν να τηρούν οι επενδυτές ΑΠΕ στην αδειοδότηση των έργων τους

Αυστηρότερες είναι σήμερα οι προθεσμίες για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, ώστε να προχωρούν οι πιο υποσχόμενες επενδύσεις και να ολοκληρώνονται.

Όπως παρουσίασε χθες (7.3.2024) σε εκδήλωση της ΡΑΑΕΥ η Ευθυμία Ανεμοδουρά, προϊστάμενη του αρμόδιου τμήματος της Αρχής, από το 2001 ως το 2020 εκδόθηκαν 2.000 άδειες για έργα ΑΠΕ, ενώ από τότε μέχρι σήμερα άλλες 4.000 άδειες. Η ίδια τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες που πρέπει να τηρούν οι επενδυτές κατά τη διάρκεια της αδειοδότησης, αλλιώς παύονται οι άδειες τους.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για τις εξής φάσεις και ορόσημα:

Α’ Φάση

  • ΑΕΠΟ: Εντός έξι μηνών οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν αίτηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Εξαίρεση αποτελούν τα έργα με ειδική οικολογική αξιολόγηση (18 μήνες) και τα ειδικά έργα (12 μήνες).
  • Βεβαίωση πληρότητας για οριστική προσφορά σύνδεσης: Οι επενδυτές πρέπει να την εξασφαλίσουν εντός 36 μηνών. Ισχύει μεγαλύτερη περίοδος στα 6 χρόνια για τα ειδικά έργα.

Β’ Φάση

  • Αποδοχή οριστικής προσφοράς σύνδεσης: Δίνεται δύο μήνες προθεσμία για αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
  • Άδεια εγκατάστασης και σύμβαση σύνδεσης: Η προθεσμία είναι 12 μήνες για το αίτημα άδειας εγκατάστασης στα φωτοβολταϊκά, αιολικά και υβριδικά, όμως φτάνει τους 18 μήνες για τις άλλες τεχνολογίες και τους σταθμούς αποθήκευσης. Επίσης, τίθεται στους 24 μήνες για τα ειδικά έργα.

Από τις παραπάνω προθεσμίες εξαιρούνται ο σταθμοί που έχουν λάβει μέρος σε δημοπρασίες. Στη δική τους περίπτωση οι προθεσμίες καθορίζονται με υπουργική απόφαση.

  • Δήλωση ετοιμότητας – Αίτημα για άδεια λειτουργίας

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις