Τρίτη, 10 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Πολιτική και νέοι στο επίκεντρο της Ευρώπης: Καινοτομία και ενσυναίσθηση η νέα προσέγγιση

Πολιτική και νέοι στο επίκεντρο της Ευρώπης: Καινοτομία και ενσυναίσθηση η νέα προσέγγιση

Τις διαφορετικές προσεγγίσεις που απαιτούνται προκειμένου η πολιτική να γίνει πιο ελκυστική στους νέους ανάδειξε το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ) στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στην ενότητα «νέοι και καινοτομία», το μέλος του ΔΣ του ΕΝΟΡ κ. Παναγιώτης Κακολύρης διαπίστωσε ότι οι γενιές των millennials και Gen Z είναι πιο ουσιαστικά ευαισθητοποιημένες σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από τις προηγούμενες, αλλά δεν έχουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις πιο παραδοσιακές πολιτικές διαδικασίες, ακόμα και μερικές φορές στις ίδιες τις εκλογές.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πολιτική απάθεια και αδιαφορία για τη Δημοκρατία, αλλά διαφορετικότητα. Ας μην περιμένουμε λοιπόν να προσαρμοστούν οι νέοι στην πολιτική, αλλά ας επιδιώξουμε να προσαρμοστεί η πολιτική στις ανάγκες και τους κώδικες των νέων. Χρειάζεται δηλαδή η χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής που να απαντά στους προβληματισμούς των νέων με πιο πειστικό τρόπο, αλλά και μια νέα προσέγγιση πολιτικής επικοινωνίας που να απλοποιεί τα σύνθετα ζητήματα και να διευκολύνει την κατανόησή τους».

Ο κ. Κακολύρης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην καινοτόμο προσέγγιση “intellemo” που συνδυάζει την ευφυία και τα εργαλεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με την ενσυναίσθηση, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να χτισθεί μια νέα σχέση της πολιτικής με τους νέους και να ενισχυθεί η συμμετοχή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Νέες γραμμές

Από την πλευρά του ο Dan-Aria Sucuri, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας Φιλελευθέρων, υπερθεμάτισε ως προς τον ρόλο που μπορεί να παίζει η καινοτομία για να δημιουργήσει νέους διαύλους προσέγγισης της πολιτικής στους νέους. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμπερίληψης των νέων στον σχεδιασμό της πολιτικής, αλλά και των στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η νεανική ανεργία.

Ο Jonathan Moskovic, από τη Γαλλόφωνη Βουλή των Βρυξελλών παρουσίασε τον θεσμό των Συμβουλευτικών Επιτροπών, στις οποίες συμμετέχουν Βουλευτές και πολίτες που έχουν κληρωθεί, και συζητούν για τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με κρίσιμα ζητήματα. Τόνισε συγκεκριμένα ότι η διαδικασία αυτή έχει σημασία καθώς οι δύο πλευρές δεν ακούν απλά η μία την άλλη, αλλά συνεργάζονται με ουσιαστικό και δημιουργικό τρόπο, παράγοντας πολιτικό αποτέλεσμα.

H Anne-Simone Badji συντονίστρια του European Partnership for Democracy υποστήριξε ότι τα ψηφιακά μέσα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου αλλά και την προσέγγιση του νεανικού κοινού. «Δεν αρκεί όμως ένας λογαριασμός στο ΤΙΚ ΤΟΚ, χρειάζεται να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης» ανέφερε , ενώ επεσήμανε ότι και οι ίδιοι οι νέοι έχουν ευθύνη για τη φροντίδα της Δημοκρατίας και οφείλουν να την αναλάβουν.

Το ΕΝΟΡ αποτελείται από 54 μέλη – πολιτικά ινστιτούτα, από 23 ευρωπαϊκές χώρες, 6 πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί μια πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις