Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Πολυτελή Ξενοδοχεία: Επενδύσεις 5* αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές θα ανεγερθούν νέες μονάδες

Πολυτελή Ξενοδοχεία: Επενδύσεις 5* αλλάζουν τον τουριστικό χάρτη στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές θα ανεγερθούν νέες μονάδες

Επενδύσεις 5 αστέρων βρίσκονται προ των πυλών, καθώς λίγο προτού λήξει η φετινή σεζόν, ξενοδοχειακά συγκροτήματα ανά την Ελλάδα, από Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Ιόνιο μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα μπαίνουν στις «ράγες» κι ετοιμάζονται να δώσουν νέο «αέρα» πολυτέλειας στον τουριστικό χάρτη. 

Οι οικοδομικές άδειες για πεντάστερα ξενοδοχεία αφορούν τόσο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Κρήτη, Νάξο, όσο και περιζήτητους προορισμούς όπως Πόρτο Χέλι, Πύλο και Πάλαιρο, που παγκοσμίως βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, χάρη στην τοποθεσία τους και τις πανέμορφες παραλίες τους.

Στις Κυκλάδες

Ένα νέο ξενοδοχειακό έργο 5 αστέρων με πισίνες και υπόγειο έλαβε πρόσφατα άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για να κατασκευαστεί στην Νάξο, στην περιοχή Κάμπου / Πολίχνης στο Σαγκρί, τοποθετώντας στο μικροσκόπιο του τουριστικού ενδιαφέροντος το μεγαλύτερο σε έκταση κυκλαδίτικο νησί.  

Την ίδια χρονική περίοδο, τουριστικό συγκρότημα με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων στη Μύκονο έλαβε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για μια ακόμη επένδυση από τον όμιλο Mitsis Hotels, ο οποίος έχει χαράξει πλάνο 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και το project Afandou στη Ρόδο.

Πάλι στις Κυκλάδες, αυτή τη φορά στη Σαντορίνη, και συγκεκριμένα στην Οία Θήρας, ένα νέο ξενοδοχείο δυναμικότητας 11 δωματίων με την επωνυμία Aegean Blue έλαβε πρόσφατα άδεια κατασκευής διώροφου κτιρίου.

Στα Δωδεκάνησα

Νέες επενδύσεις πέντε αστέρων δρομολογούνται και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων.  Έτσι, στη Ρόδο, στην περιοχή Λαχανιά εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου η προέγκριση οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου 5 αστέρων με επιπλωμένα διαμερίσματα και πισίνες, όπου φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία South Rhodes Tourist Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Το δεύτερο project στην Κω αφορά την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας τεσσάρων αστέρων, για την οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα, οι περιβαλλοντικοί όροι. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Utopia Blue, στο Τιγκάκι Ασφενδίου της Κω και φορέα υλοποίησης την εταιρεία Αριάδνη ΑΕ.  Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων επέκτασης, η υφιστάμενη μονάδα θα αυξήσει τις κλίνες από 50 σε 276.

Στο Ιόνιο

Με την αύρα του Ιονίου Πελάγους, πολυτελείς μονάδες ετοιμάζονται να προστεθούν στον τουριστικό χάρτη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε έως τις 28/9 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για νέα επένδυση στο Μεγανήσι της Λευκάδας, που αφορά την ανέγερση ξενοδοχείου κλασικού τύπου παραθερισμού 5 αστέρων με διακριτικό τίτλο «Αμφιτρίτη» και φορέα επένδυσης την Αμφιτρίτη Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΙΚΕ. Το νέο ξενοδοχείο κατατάσσεται στην κατηγορία boutique hotels.

Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Το στάδιο που αφορά τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μιας επένδυσης είναι πολύ σημαντικό, πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν, αποτελούσε σημαντικό λόγο καθυστερήσεων.  Στην παρούσα φάση αρκετές ΜΠΕ πολυτελών ξενοδοχειακών επενδύσεων, βρίσκονται είτε στο στάδιο διαβούλευσης, είτε στο στάδιο τελικής έκδοσης.
Εκτός από την επένδυση 5 αστέρων στην Κω, απ’ αυτές που ξεχωρίζουν είναι δύο πολυτελείς τουριστικές μονάδες στα Χανιά Κρήτης, στη θέση Καβρός και στην Κυανή Ακτή, 4στερο ξενοδοχείο 180 κλινών στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στην περιοχή Μπέλλα Βράκα, επίσης 4στερη επένδυση στα Σύβοτα, στην Ηγουμενίτσα, καθώς και ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα, στη θέση Κατελάνοι.

Ηπειρωτική Ελλάδα

Αλλά και στο Πόρτο Χέλι, που μαγνητίζει τα βλέμματα τουριστών με υψηλά βαλάντια, δρομολογούνται νέες επενδύσεις, καθώς ήδη η Six Senses έχει ανακοινώσει την έλευση νέου ξενοδοχείου το 2025 με 60 πολυτελή δωμάτια, ιδιωτικές πισίνες και κήπους, το οποίο μάλιστα θα διαθέτει πιστοπίηση Leed Silver, εγγύηση για την τήρηση βιώσιμων προδιαγραφών.

Δρομολογημένη να λειτουργήσει το 2026 είναι ακόμη, η επένδυση της εταιρείας RND Investments στη Χερσόνησο Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου με 116 βίλες και 45 τουριστικές κατοικίες.

Εν τω μεταξύ σε τουρίστες με εκλεκτό γούστο στοχεύει και το νέο 5άστερο Mandarin Oriental στο Costa Navarino, η νεότερη επένδυση στη Μεσσηνία με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, που μόλις ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ και τέθηκε σε λειτουργία αυτές τις ημέρες.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης, οι επενδύσεις πέντε αστέρων που διαπραγματεύεται σε όλη την Ελλάδα το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital, με δραστηριότητα που ήδη εκτείνεται από τη Ρόδο, Κέρκυρα και την Κω μέχρι την Κρήτη, καθώς και οι λουξ επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τη φετινή σεζόν σε Χαλκιδική και Κρήτη από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Zeus International. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις