Κυριακή, 21 Απρ.
16oC Αθήνα

Συγκοινωνίες: Πότε θα κυκλοφορήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη τα νέα σύγχρονα αστικά λεωφορεία – Πότε έρχεται η πρώτη «παρτίδα»

Συγκοινωνίες: Πότε θα κυκλοφορήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη τα νέα σύγχρονα αστικά λεωφορεία – Πότε έρχεται η πρώτη «παρτίδα»
Φωτογραφία: Eurokinissi

Βασικός στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι έως το 2027 να εκσυγχρονίσει τις Αστικές Συγκοινωνίες και να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 1.300 νέα «πράσινα» λεωφορεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται ότι περίπου 550 νέα «πράσινα» λεωφορεία, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (φυσικό αέριο, ηλεκτρικά) θα είναι στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως τα τέλη του 2025, ενισχύοντας τον στόλο οχημάτων των Αστικών Συγκοινωνιών που είναι γερασμένος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «δείχνει» πως μέχρι τον Μάιο θα «βγούνε» τα πρώτα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, 140 στην Αθήνα ενώ στη Θεσσαλονίκη τα 110 αντίστοιχα, κατασκευής της κινεζικής εταιρίας Yotung.

Όπως έχουμε και άλλη φορά αναφέρει, αυτά τα οχήματα επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους των δύο πόλεων Μάρτιο με Απρίλιο, πλην όμως, ενδέχεται να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές από την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πέραν αυτών, ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI, με ανάδοχο την ιταλο-γαλλική εταιρία IVECO, με την παράδοση των οχημάτων να αναμένεται την περίοδο 2024 και 2025, κυρίως για το δίκτυο της Αττικής.

Επίσης, ακολουθεί η σύμβαση για την προμήθεια 200 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) με ανάδοχο την εταιρεία Industria Italiana Autobus.

Η παράδοση αναμένεται το 2025 και τα οχήματα κατά βάση θα χρησιμοποιηθούν στην Αττική.

Ωστόσο, εκκρεμεί και νέα διαγωνιστική διαδικασία που θα αφορά στην προμήθεια 750 επιπλέον λεωφορείων, με τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ να αναμένεται τους προσεχείς μήνες. Αυτά τα οχήματα εκτιμάται ότι θα τεθούν σε λειτουργία το 2027 και κατά βάση θα κυριαρχεί η ηλεκτροκίνηση, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και λεωφορεία υδρογόνου.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αναβάθμιση των υπηρεσιών στα μέσα μεταφοράς, με νέα, σύγχρονα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα, προς όφελος των πολιτών αλλά και του περιβάλλοντος, με στόχο καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες.

Στο υπουργείο επιθυμούν την επίτευξη ενός τριπλού στόχου: την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την επίτευξη υψηλού επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών δημοσίων μεταφορών προς τους πολίτες. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως ο γερασμένος στόλος, οι συχνές βλάβες, η αδυναμία πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε σημαντικό αριθμό λεωφορείων.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις