Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Συγχωνεύονται ΑΝΕΚ με Attica Group – Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Συγχωνεύονται ΑΝΕΚ με Attica Group – Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης) από την Attica Group, δίνοντας αίσιο τέλος σε μια συμφωνία, που αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές, στην πορεία αμφισβητήθηκε. 

Η σημασία που έχει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για συγχώνευση των δύο εταιρειών είναι μεγάλη, καθώς δημιουργούνται νέες προοπτικές για την ΑΝΕΚ, η οποία σταδιακά οδηγούνταν σε οικονομικό αδιέξοδο, γι’ αυτό και η αγορά το τελευταίο διάστημα τη χαρακτηρίζει προβληματική.

Νέα ρότα  

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προβλέπει την προστασία της «προβληματικής» ΑΝΕΚ, εκπληρώνοντας το αίτημα της Attica Συμμετοχών, να την εντάξει στην ομπρέλα της, με σκοπό την εξυγίανση και την επαναφορά σε συνθήκες ομαλής οικονομικής λειτουργίας. 

Η απόφαση έρχεται ενάμιση σχεδόν μήνα μετά την εισήγηση της 21ης Ιουνίου, στην οποία αναφερόταν η αναγκαιότητα της εξαγοράς της, λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει και η οποία, με μαθηματική ακρίβεια θα την οδηγούσε εκτός αγοράς, εάν αργούσε λίγο ακόμα το «πράσινο φως».

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση η οποία δημοσιοποιήθηκε:  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, εγκρίνει ομόφωνα, κατ’ άρθρο 8 παράγραφο 6 του ν. 3959/2011, την υπ’αριθ. πρωτ. 9484/25.10.2022 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, η οποία συνίσταται στη συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας με την επωνυμία ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε (ΑΝΕΚ) από την εταιρεία με την επωνυμία ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρ’ ότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.  Η ανωτέρω απόφαση καταχωρήθηκε στο βιβλίο των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που τηρείται στην Υπηρεσία μας την 3η Αυγούστου 2023 και έλαβε τον αριθμό 827/2023.

Ένα χρόνο πριν

Υπενθυμίζεται, ότι αναφορικά με τους όρους της συγχώνευσης, το Σεπτέμβριο του 2022 η Attica Συμμετοχών ανακοίνωνε προς τις Αρχές του Χρηματιστηρίου ότι: Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των μεγαλύτερων πιστωτών (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Astir NPL Finance 2020-1 Designated Activity Company, Cross Ocean AGG Company I) και μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Attica Bank, Cross Ocean AGG Company I και Varmin ΑΕΒΕ) της ΑΝΕΚ με περιεχόμενο:

α) τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη Attica με σχέση ανταλλαγής μία κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και

β) την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚ προς τους ανωτέρω πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους € 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις