Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συμβουλές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον καθηγητή του ΟΠΑ κ. Δουκίδη και τον Διευθυντή Enterprise & Business Marketing & CRM του Oμίλου ΟΤΕ κ. Φαλάγγα

Συμβουλές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον καθηγητή του ΟΠΑ κ. Δουκίδη και τον Διευθυντή Enterprise & Business Marketing & CRM του Oμίλου ΟΤΕ κ. Φαλάγγα

Συνέντευξη για τη σχέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τα ψηφιακά εργαλεία παραχώρησαν στο newsit.gr και τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου οι κ. κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το εργαστήριο ELTRUN και Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Εnterprise & Business Marketing & CRM του Oμίλου ΟΤΕ. 

Αφορμή της συνέντευξης αποτέλεσε η πρωτοποριακή έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την COSMOTE, από την οποία προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα για την ψηφιακή ωριμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Όπως αναδείχθηκε από την έρευνα, η πανδημία άφησε αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ψηφιακά ωριμότερες.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Ψηφιακής Ετοιμότητας των ελληνικών ΜμΕ μεταξύ 2020 και 2022 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 10%, ωστόσο, μόνο 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ψηφιακής ετοιμότητας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δουκίδης ανέφερε ότι, 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ιστοσελίδα, 1 στις 4 ηλεκτρονικό κατάστημα και 6 στις 10 παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, όπως είπε, κάθε επιχείρηση έχει εξατομικευμένες ανάγκες, γι’ αυτό και οι επενδύσεις σε ψηφιακά εργαλεία πρέπει να είναι στοχευμένες.

Για παράδειγμα μια εμπορική επιχείρηση, είναι χρήσιμο να έχει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μια παραγωγική ένα σύστημα ERP κι ένα λογιστικό ή νομικό γραφείο με πολλούς πελάτες είναι χρήσιμο να έχει CRM σύστημα.

Από την πλευρά του ο κ. Φαλάγγας, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε σαν αφύπνιση, γι’ αυτό και κατά τη διάρκειά της σημειώθηκε αύξηση στα εργαλεία συνεργασίας κι επικοινωνίας, τα τηλεφωνικά κέντρα κι άλλες digital υπηρεσίες. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η τάση για τις μικρές επιχειρήσεις θα συνεχιστεί, ενώ πρότεινε χρήσιμα εργαλεία, που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις