Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

ΤΑΙΠΕΔ: Τον Ιούνιο η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής – Η αναβάθμιση περιοχών και η «ανάσα» στον Κηφισό

ΤΑΙΠΕΔ: Τον Ιούνιο η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής – Η αναβάθμιση περιοχών και η «ανάσα» στον Κηφισό

Περιθώριο μέχρι τις 17 Ιουνίου έχουν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρώτο στάδιο, αυτό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, του διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής, που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ με δικαιούχο τον τοπικό Δήμο. Το έργο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα για να αποσυμφορηθεί ο Κηφισός.

Το έργο, σύμφωνα με την προκαταρκτική προκήρυξη του διαγωνισμού που αναρτήθηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α2 στον κλάδο της αποθήκευσης και εφοδιαστικής – «logistics» στη θέση «ΣΠΗΛΙΕΣ» του Δήμου Φυλής Αττικής.

Ειδικότερα, ο Παραχωρησιούχος θα αναλάβει το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών, μελετών και εργασιών, για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου και των τυχόν συνοδευτικών και λοιπών έργων όπως αυτά θα καθοριστούν κατά τη διαδικασία έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4982/2022 και των λοιπών κείμενων διατάξεων.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Φυλής σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως ένας σύγχρονος υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα αποτελέσει ένα σύγχρονο εθνικό κέντρο μεταφορών και «logistics» που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, από και προς την Αττική και όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα θα παρέχει ευκαιρίες ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών «logistics», υπηρεσιών διεθνούς διαμεταφοράς, καθώς και συμπληρωματικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες χρήσεις της απόφασης προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Όπως έχει ανακοινώσει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα αντιστοιχεί σε τριάντα πέντε (35) έτη κατ’ ελάχιστο. Η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης, καθώς και της παράτασης που δύναται να δοθεί, θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα περιληφθούν στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Ο διαγωνισμός διενεργείται για λογαριασμό του Δήμου Φυλής, που είναι ο τελικός δικαιούχος και κύριος του έργου. Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου του Δήμου Φυλής. Η συνολική έκταση που προορίζεται για παραχώρηση είναι περίπου 412.000 τ.μ.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας. Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η  ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Με το έργο προβλέπεται η απομάκρυνση 4.000 φορτηγών ημερησίως από τον Κηφισό. Η απομάκρυνση των μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα θα ανακουφίσει σημαντικά τον αυτοκινητόδρομο του Κηφισού μειώνοντας την συμφόρηση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επίσης, αναμένεται εξυγίανση της περιοχής του Βοτανικού, με τη δημιουργία άλλων χρήσεων και επενδύσεων, που θα συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχή, αλλά και αναβάθμιση του Δήμου Φυλής και της Δυτική Αττικής εν γένει, αλλά και σημαντικά άμεσα έσοδα για τον Δήμο Φυλής.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις