Τετάρτη, 1 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τράπεζα Πειραιώς: Τρέχουν οι εξελίξεις για τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκτίναξε τη μετοχή

Τράπεζα Πειραιώς: Τρέχουν οι εξελίξεις για τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκτίναξε τη μετοχή

Μια ανάσα από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, βρίσκεται η αγορά που χθες εκτίναξε τη μετοχή της Τράπεζας στα 4,07 ευρώ, με ράλι 5,22% και μακράν τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας, στα 23,11 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις με την αποεπένδυση του ΤΧΣ, το οποίο πρόκειται να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του, 27%, στην Τράπεζα Πειραιώς θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ και ακολούθως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η διαδικασία της διάθεσης των μετοχών να ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Τετάρτη 6 Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ ισχυρό και αναμένεται μεγάλη υπερκάλυψη της προσφοράς. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση αναμένεται να περιορίσει το discount στην τιμή διάθεσης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο placement της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 8,1 δις. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δις. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Η υπερκάλυψη αυτή δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για το discount που ήταν της τάξεως του 2,5%.

Το μοντέλο αποεπένδυσης που θα ακολουθηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς θα κινηθεί στα πρότυπα του placement της Εθνικής Τράπεζας και αναμένεται να δοθεί έμφαση και στην ικανοποίηση του ενδιαφέροντος επενδυτών από την ελληνική αγορά. Στην περίπτωση της Εθνικής είχε αποφασιστεί ποσοστό 15% της προσφοράς να καλυφθεί από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές.

Το placement της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται μετά από τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα για τη χρήση 2023, με το 4ο τρίμηνο 2023 να παρουσιάζει το ιστορικά ισχυρότερο σύνολο οικονομικών αποτελεσμάτων, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα  αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%. Όπως είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, ο  Όμιλος Πειραιώς συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, με έμφαση στη διατηρήσιμη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, και στη συσσώρευση εποπτικών κεφαλαίων, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών εσόδων, της πειθαρχίας στο λειτουργικό κόστος και της προσεκτικής διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου. Η Πειραιώς παρουσίασε και νέους επιχειρησιακούς στόχους για την τριετία 2024 – 2026, με προβλεπόμενη καθαρή κερδοφορία 1 δις. ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μοιράσει μέρισμα φέτος 10% των κερδών του 2023 και να αυξήσει το ποσοστό διανομής στο 25% του χρόνου και 50% μετά το 2025.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις