Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τράπεζες: Πρωταγωνίστησαν στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, η έμφαση σε κέρδη και μερίσματα

Τράπεζες: Πρωταγωνίστησαν στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, η έμφαση σε κέρδη και μερίσματα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Morgan Stanley που πραγματοποιήθηκε 12 – 14 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Οι τραπεζίτες πήγαν στο Λονδίνο μετά τις ανακοινώσεις των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση 2023, τις ανακοινώσεις για επιστροφή στη διανομή μερισμάτων και την ολοκλήρωση της τρίτης ιδιωτικοποίησης τράπεζας, με το επιτυχημένο placement του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε το ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι οι διανομές μερισμάτων από τις τράπεζες θα κινηθούν από 10% στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι πιθανότατα 30% στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.

Στη χρήση 2023 οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες πέτυχαν καθαρά κέρδη ύψους 4,16 δισ. ευρώ, με μεγάλη συμβολή στην κερδοφορία από τα έσοδα τόκων. Ειδικότερα, η Eurobank παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,55 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 1,2 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 800 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 611,3 εκατ. ευρώ.

Στα κέρδη αυτά, η συμβολή των επιτοκιακών εσόδων ήταν 2,174 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 2,160 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 2,003 δισ. για την Τράπεζα Πειραιώς και 1,653 δισ. για την Alpha Bank.

Το σερί των θετικών γεγονότων για τις ελληνικές τράπεζες ενίσχυσε το θετικό κλίμα υπέρ τους, ενώ οι προοπτικές τους θα ευνοηθούν περαιτέρω αν η Moody΄s στη σημερινή αξιολόγησή της (15.3.2024) για την ελληνική οικονομία, προχωρήσει σε αναβάθμιση δίνοντας και αυτή στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Χθες (14.3.2024) η DBRS, ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών μετά τις ισχυρές επιδόσεις τους το 2023.

Όπως δήλωσε Αντιπρόεδρος της Morningstar DBRS και επικεφαλής αναλυτής του οίκου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, Andrea Costanzo, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε άνοδο της όρεξης των επενδυτών, επιτρέποντας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις