Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

ΤΧΣ: Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η επιτυχία στην απο-επένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς – Μοναδική συναλλαγή στην ΕΕ με premium

ΤΧΣ: Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η επιτυχία στην απο-επένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς – Μοναδική συναλλαγή στην ΕΕ με premium
Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η επιτυχία στην απο-επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση του 27% των μετοχών του.

Η υπερκάλυψη που σημειώθηκε έφτασε περίπου τις 9 φορές για το διεθνές βιβλίο (4 φορές για το ελληνικό ή περίπου 8 φορές για τη συνολική προσφορά), και σε τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών που διαμορφώθηκε στα 4 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης που είχε ορίσει το ΤΧΣ. Στο ανώτατο εύρος της τιμής διάθεσης το ΤΧΣ έλαβε προσφορές 10,7 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η απο-επένδυση του ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στη Πειραιώς είναι η μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από αντίστοιχα placements που πέτυχε να προσελκύσει ένα premium έναντι άλλων αντιστοίχων ευρωπαϊκών που όλες διατέθηκαν με discount. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017 και η πρώτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου 1,1 δισ. ευρώ που μάλιστα επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η επιτυχία της διάθεσης του 27 % των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε ξένους και Έλληνες επενδυτές δεν έχει προηγούμενο. «Δεν είναι μόνο ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε ήταν 8 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προσφορά. Είναι και οι τιμές που προσφέρθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα έναντι της τιμής του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Πράγμα εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής διάθεσης μετοχών οι τιμές διαμορφώνονται σχεδόν πάντοτε με έκπτωση υπέρ των αγοραστών», τόνισε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, έκανε λόγο για  συναλλαγή ορόσημο, με υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς που υπερακόντισε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες του Ταμείου, και ως η τέταρτη επιτυχής απο-επένδυση του Ταμείου, μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες, επιβεβαιώνει την στρατηγική του ΤΧΣ.

Σημειώνεται επιπλέον ότι το ΤΧΣ έδωσε έμφαση στην αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών. Δόθηκε προτεραιότητα στην ικανοποίηση αιτημάτων από αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, με στόχο την προσέλκυση μακροπρόθεσμων συνεργατών, έτοιμων να στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς.

Η συνολική αξία της συναλλαγής αγγίζει τα 1,35 δις. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, Ανδρέας Βερύκιος, δήλωσε ότι η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού στην απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις