Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Υδρόγειος Ασφαλιστική: H οικογένεια στην Ελλάδα – Τι έδειξε έρευνα του ΕΚΚΕ και ποια η σχέση της με τις ασφάλειες

Υδρόγειος Ασφαλιστική: H οικογένεια στην Ελλάδα – Τι έδειξε έρευνα του ΕΚΚΕ και ποια η σχέση της με τις ασφάλειες

Η οικογένεια παραμένει σταθερή και καθολική αξία, όπως προέκυψε από μεγάλη κοινωνική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, με αντικείμενο την οικογένεια στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας της η Υδρόγειος Ασφαλιστική, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες με κύκλο εργασιών κοντά στα 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στη σημερινή εποχή του κοινωνικού μετασχηματισμού, παρότι η οικογένεια παραμένει σταθερή και καθολική αξία, ωστόσο οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια είναι οικονομικοί σε ποσοστό 48,70% και η εργασιακή ανασφάλεια με ποσοστό 12,10%.

Τι έδειξε η έρευνα

Από τα συμπεράσματα της έρευνας ξεχώρισαν τα εξής:

  • Οι Έλληνες εξακολουθούν, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, να θεωρούν την οικογένεια πολύ σημαντική. Συγκεκριμένα, στο 96% των απαντήσεών τους οι αποκρινόμενοι δηλώνουν ότι η οικογένεια είναι για αυτούς πολύ και πάρα πολύ σημαντική (24% και 72% των απαντήσεων αντίστοιχα).
  • Στο «ποιους θεωρούμε σήμερα οικογένεια», οι συμμετέχοντες απαντούν κυρίως τους γονείς (81,8% των απαντήσεων), τον/την σύντροφο (76,9%) και τα παιδιά (73%). Σημαντική ωστόσο θέση κατέχουν και οι παππούδες – γιαγιάδες (55,6%) και οι λοιποί συγγενείς (41,9%), γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της ευρύτερης οικογένειας. Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι τα κατοικίδια θεωρούνται σήμερα μέλη της οικογένειας, τουλάχιστον από το 1/3 των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα.
  • Ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια και παιδιά είναι οι οικονομικές δυσκολίες (49% των απαντήσεων) και ο στενά συσχετισμένος με αυτόν λόγος της εργασιακής ανασφάλειας (12,10%), με τις γυναίκες και τους νέους να δίνουν συχνότερα αυτές τις απαντήσεις.
  • Σε ποσοστό 64%, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η τηλεργασία διευκολύνει από πολύ (41,8%) έως παρά πολύ (22,2%) τον συνδυασμό εργασιακής και οικογενειακής ζωής.
  • Έλλειψη επικοινωνίας, απιστία, εγωισμός και βία στην οικογένεια είναι οι συχνότερες κατά σειρά απαντήσεις στην ερώτηση «γιατί πιστεύετε ότι χωρίζουν σήμερα τα ζευγάρια».
  • Συντριπτικά ποσοστά απαντήσεων (συνολικά 93,3%) καταγράφουν οι θετικοί χαρακτηρισμοί της οικογένειας, ως «στοργικής αγκαλιάς» (59,2%) και «καταφυγίου στις δύσκολές στιγμές» (34.12%).
  • Η εικόνα ωστόσο δεν είναι πάντα ρόδινη, καθώς εντοπίζεται και η πρόσληψη της οικογένειας ως πηγής «κινδύνου». Ποσοστό 85% του δείγματος, πιστεύει ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι πάρα πολύ συχνή και πολύ συχνή σήμερα στη χώρα μας.

Οικογένεια κι ασφάλειες

Με αφορμή την έρευνα για την οικογένεια, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Παύλος Κασκαρέλης, αναφέρθηκε στην οικογένεια της Υδρογείου Ασφαλιστικής που αριθμεί 214 εργαζόμενους, πάνω από 2000 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και πανελλαδικό δίκτυο εταιρικών υποκαταστημάτων και γραφείων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως είπε, στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να προσφέρει καινοτόμες αλλά πάνω από όλα ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες στους 400.000 ασφαλισμένους της, διεκδικώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις ασφαλίσεις περιουσίας, αστικών ευθυνών και υγείας.

Ποια είναι η Υδρόγειος Ασφαλιστική

Σχετικά με την Υδρόγειο Ασφαλιστική είναι μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο των Γενικών Ασφαλειών, με ενεργητικό που, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ανέρχεται σε €232,3εκ.. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κάλυψης Κεφαλαιακών Αναγκών (SCR Ratio), που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κριτήρια φερεγγυότητας, να ανέρχεται σε 182,8%. Όπως τόνισε ο κ. Κασκαρέλης, το 2022, η Υδρόγειος Ασφαλιστική αύξησε την παραγωγή της κατά 5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, επίδοση πάνω από το μέσο όρο της αγοράς καταγράφοντας κύκλο εργασιών €89,4 εκ., ενώ τα στοιχεία του 2023 δείχνουν μία περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών αποτελεσμάτων της τάξης του 6%.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις