weather-icon °C AΘΗΝΑ

Εξώδικο στον ΣΚΑΪ – «Αλλάξτε τίτλο»

Εξώδικο στον ΣΚΑΪ – «Αλλάξτε τίτλο» | Newsit.gr

Τη Δευτέρα λοιπόν ξεκινά επίσημα η καινούργια πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ που μετά την αποχώρηση του Βασίλη Λυριτζή σταματά να βγαίνει η “Πρώτη Γραμμή” και ο Δημήτρης Οικονόμου θα είναι με τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Ο τίτλος “Σήμερα” όμως που επέλεξαν για την εκπομπή προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις καθώς με αυτόν έβγαινε για πολλά χρόνια εκπομπή και μάλιστα έχοντας γράψει ιστορία αφού ήταν η πρώτη ενημερωτική εκπομπή με ρεπορτάζ.

Ο δημιουργός της Νίκος Μαστοράκης μάλιστα μόλις δημοσιοποιήθηκε ο τίτλος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στα  social media:

“Ίχνος ντροπής εκεί στον ΣΚΑΪ. Με το συνηθισμένο πομπώδες ύφος του “αντιγραφέα,” ο γνωστός για την έλλειψη ηθικής του και των κομματικοπολιτικών κωλοτουμπικών του επιδόσεων Σκάϊ, αναγγέλει τη νεα του εκπομπή που λέγεται… “Σήμερα.” 

Το “Σήμερα” υπηρξε η ιστορικότερη ειδησεογραφική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, καθως εισήγαγε το ρεπορτάζ σε μια εποχη αντισηπτικών ειδήσεων. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτό έγινε 40 χρόνια πριν. Δεκάδες χρόνια πριν έγιναν και “Τα Νεα” και “Το Βήμα” και όλες οι ιστορικές εφημερίδες. Κανείς όμως δεν κατέκλεψε τίτλους, όπως ξεδιάντροπα γίνεται με τηλεοπτικές εκπομπές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ένα εξώδικο και βλέπουμε…”

Κι έτσι έγινε αφού χθες,  έστειλε στον ΣΚΑΪ εξώδικο το τοποίο αναφέρει:

“Όπως γνωρίζετε (εκτος και αν δηλώσετε άγνοια) το 1971 δημιούργησα την πρώτη τηλεοπτική ελληνική ειδησεογραφική εκπομπή ρεπορτάζ, με τον τίτλο ΣΗΜΕΡΑ που παρέμεινε μοναδικός και ανεπανάληπτος επι δεκαετίες, ταυτόσημος δε της επικαιρότητος στην τηλεόραση. Η καθημερινή δεκάλεπτη αυτή εκπομπή, κινηματογραφημένη σε φιλμ 16mm (της οποιας σόζονται όλα τα πρωτότυπα αρχεία σε φιλμ και βίντεο και αποσπάσματα της οποίας έχουν αναρτηθεί στο YouTube με την προειδοποίηση οτι αποτελούν copyright,) έδωσε διαχρονικά το σλόγκαν «Τέρενς Κουϊκ, ΣΗΜΕΡΑ» (σε συνδυασμο με το όνομα και άλλων ρεπόρτερ που έγιναν γνωστοί μέσα απο την εκπομπή αλλα και το σλόγκαν της, οπως του Σπύρου Καρατζαφέρη, του Νάσου Αθανασίου, του Ντένη Αντύπα, της Φωτεινής Πιπιλή (Ανδρέου) και άλλων νέων και ανερχόμενων δημοσιογράφων, που καθιερώθηκαν απο τις επιδόσεις τους στο ΣΗΜΕΡΑ. Η φράση «Τερενς Κουϊκ, ΣΗΜΕΡΑ» χρησιμοποιήθηκε σε θεατρικές επιθεωρήσεις επι πολλά χρόνια και παρέμεινε μέχρι σήμερα ως σλόγκαν της εκπομπής.
Ο τηλεοπτικός σταθμός σας, ανακοίνωσε πρόσφατα τη νεα καθημερινή εκπομπή με τίτλο ΣΗΜΕΡΑ, κατά παράβαση ηθικών και επαγγελματικών κανόνων και της κείμενης νομοθεσίας, δεδομένου οτι το ΣΗΜΕΡΑ υπήρξε δημιούργημά μου, πνευματική μου ιδιοκτησία και, έστω και άτυπα, σήμα κατατεθέν τηλεοπτικής εκπομπής ρεπορτάζ. Η απόφασή σας να χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδειά μου τον τίτλο αυτό για την εκπομπή σας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μου, καθως κάνετε χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας μου καταστρατηγώντας το περιουσιακό μου και ηθικό δικαίωμα επί του έργου και διαπράττοντας το ποινικό αδίκημα του άρθρου 66  του Νόμου 2121/93.

Η προσβλητική και εξοργιστική εκ μερους σας χρήση του τίτλου ΣΗΜΕΡΑ, πέραν του οτι δηλεί ανευθυνότητα, αποτελεί κραυγαλέα παραβάαση του νόμου και αναίσχυντη κλοπή της πνευματικής μου ιδιοκτησίας και για τους λόγους αυτούς σας καλώ όπως άμεσα προβείτε αμέσως στις παρακάτω ενέργειες εντός 48 ωρών :

Αποσύρετε τον επίμαχο τιτλο προ της αναγγελθείσας ημερομηνίας έναρξης της εκπομπης, την 4/9/2017.

Σε αντιθετη περιπτωση, η ανευ αδειας παρανομη και καταχρηστική χρήση του τίτλου ΣΗΜΕΡΑ, θα καταστήσει άμεσα απαιτό το ποσόν των 300,000 ευρώ.

Στην περίπτωση μη συμμόρφωσής σας (αλλά και σε ενδεχόμενη απόπειρα αλλοίωσης του τίτλου μου, ήτοι συνδυασμού του ΣΗΜΕΡΑ με αλλες λεξεις κλπ.) θα προχωρήσω στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, μήνυσης για το αδίκημα της παράβασης των διατάξεων της πνευματικής ιδιοκτησίας και αγωγής (καντα παντος εμπλεκομενου, συμπεριλαμβανομενων των συντελεστων της εκπομπης, αρχισυντακτη, διευθυντη ειδησεογραφικου κ.α.) διεκδικωντας το ποσον των 300,000€  ευρώ, καθόσον τόσο αξιολογώ την προσβολή που υπέστην και την αποζημίωση χρήσης του τιτλου ΣΗΜΕΡΑ, συν δικαστικά έξοδα αλλά και για ηθικη βλαβη από τις παράνομες πράξεις σας.
Σας καλώ να συμμορφωθείτε με τα ανωτέρω ώστε να επέλθει εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς μας και της παράνομης συμπεριφοράς της Εταιρίας σας”.

Έτσι λοιπόν ο Νίκος Μαστοράκης ζητά από τον ΣΚΑΪ να μην χρησιμοποιήσουν τον τίτλο της ιστορικής εκπομπής, αλλά να βρουν… δικό τους! Ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το κανάλι του Φαλήρου, που μπορεί να είναι… πνιγμένοι ψάχνοντας τίτλους για τις εκπομπές τους από το βιβλίο “Ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης” και μπορεί για την επόμενη να επιλέξουν “Αλάτι και Πιπέρι”, “Κυριακάτικα”, “Τρεις στον αέρα”… κλπ… κλπ…!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΛΑΣ
#TAGS MM