Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Μουσικό Κουτί: γεμάτο με αγαπημένα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Μουσικό Κουτί: γεμάτο με αγαπημένα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Μία εκπομπή που θα μας ταξιδέψει στα Καλύτερά μας Χρόνια, με τραγούδια και ιστορίες ζωής του Μοναχικού Καουμπόη της μουσικής. Απόψε, στην ΕΡΤ1, το Μουσικό Κουτί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη είναι γεμάτο με ξεχωριστές μουσικές εκτελέσεις των κομματιών του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Μανώλη Φάμελλο και την κόρη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μαρία, σε μία εκπομπή αφιερωμένη στο συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή με το ιδιαίτερο, προσωπικό στιλ, που αγαπήθηκε απ’ όλες τις ηλικίες, καθώς μέσα από τα τραγούδια του μίλησε σε όλους με συναίσθημα, ειλικρίνεια, αμεσότητα και χιούμορ. 

«Τζιν τζιν τζιν». Ένα από τα πιο τρυφερά τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ερμηνευμένο από την κόρη του Μαρία.

«Τα θερινά σινεμά». Τα καλοκαίρια της νιότης μας. Και αυτό το τραγούδι  από τα πρώτα στη λίστα με τα καλύτερα του Λουκιανού. Η πρώτη εκτέλεση της Βίκυς Μοσχολιού παραμένει έως σήμερα αξέχαστη. Στο μικρόφωνο τώρα ο Μανώλης Φάμελλος. 

«Που βαδίζουμε κύριοι». Επειδή μπορεί να σας διαφεύγει ο τίτλος, παραθέτουμε ένα στίχο. «…. τα φτιάξε η Μαίρη ξαφνικά με τον Λευτέρη…» και τώρα το τραγουδάει ο Φοίβος Δεληβοριάς. Ξεκαρδιστικό το κλείσιμο με τον Μανώλη Φάμελλο και τον Νίκο Πορτοκάλογλου. 

«Αρχίζει το ματς». Ένα τραγούδι -ύμνος του Λουκιανού Κηλαηδόνη για όλους και για πάντα. Υπέροχη η εισαγωγή με πιάνο και βιολί και στο μικρόφωνο ο Μανώλης Φάμελλος.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα μεσοαστικό περιβάλλον στην Αθήνα της εποχής. Αφέθηκα ελεύθερος και ανοιχτός σε όλα τα ακούσματα της εποχής… Στη γειτονιά υπήρχε μια αίσθηση αγάπης και ασφάλειας, δεν υπήρχε τίποτα κακό, ήταν όλα πολύ κοντινά και οι άνθρωποι, οι αποστάσεις. Εκεί ήταν ο μικρόκοσμος μέσα στον οποίο μεγαλώσαμε.
Υπήρχε, λοιπόν, αυτή η αίσθηση της ανοιχτής πόρτας, ο ύπνος στις ταράτσες, στα μπαλκόνια. Η ζωή μας θύμιζε το αναγνωστικό της Α’ Δημοτικού» είχε πει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια στην Κυψέλη και τα πρώτα του μουσικά ακούσματα.

Άγνωστες ιστορίες πίσω από «γνωστά» τραγούδια του πατέρα της  αποκαλύπτει η Μαρία Κηλαηδόνη και του αφιερώνει «Ξέρω ότι εσύ μας προσέχεις… Κι όλα θα πάνε καλά…»! Ο Φοίβος Δεληβοριάς εξηγεί γιατί ο Λουκιανός ήταν ο πρώτος καλεσμένος που ήθελε να φέρει στην «Ταράτσα» του και ο Μανώλης Φάμελλος μιλάει για τη μοναδική γοητεία της μουσικής του.

Στο Juke Box της εκπομπής «Αρχίζει το ματς» και η μπάντα του «Μουσικού Κουτιού» διασκευάζει τα τραγούδια που αγάπησε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Καλεσμένοι και οικοδεσπότες ενώνουν τις φωνές τους σε τραγούδια των Μάνου Λοΐζου, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Johnny Cash και Γιώργου Μουζάκη.

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι κι απόψε στις 11, το Μουσικό Κουτί θα ανοίξει στην ΕΡΤ1 και σε αυτό το special επεισόδιο θα θυμηθούμε και σίγουρα θα τραγουδήσουμε αγαπημένα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η μουσική εκπομπή σκοπεύει να τιμήσει και σε άλλα επεισόδιά της  μεγάλους δημιουργούς  οι οποίοι αν και δεν βρίσκονται στη ζωή, έγραψαν ιστορία στην ελληνική μουσική!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις