Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

18 κτίρια αποκαλύπτουν το μέλλον της Αρχιτεκτονικής

18 κτίρια αποκαλύπτουν το μέλλον της Αρχιτεκτονικής

Μέρος της 100αδας παραδειγμάτων που επέλεξε και φωτογράφησε για την έκδοση The Future of Architecture In 100 Buildings ένας από τους πρωτεργάτες της Αχιτεκτονικής σκηνής της χιλιετίας μας ο Marc Kushner.

Ο άντρας πίσω από το design studio HWKN και συνδημιουργός του Architizer ξέρει ότι ο αριθμός 100 είναι μια αστειότητα. Ξέρει επίσης ότι καθέ ένα από τα κτίρια που παρουσιάζει έχουν ένα και μόνο κοινό, βασικό χαρακτηριστικό. Είναι όλα πειραματισμοί επάνω στην έννοια της αρχιτεκτονικής.

Κάποια από αυτά είναι απόλυτα αυστηρά και απογυμνωμένα από κάθε ραφινάρισμα. Μια τρύπα μέσα σε ένα βράχο γίνεται στάβλος για μια αγελάδα. Ένα κουκούλι από μετάξι, ένας ουρανοξύστης με βεράντες σαν οργανικά στοιχεία. Το μέλλον της αρχιτεκτονικής για τον Kushner είναι ένα και έχει να κάνει με το πείραμα πίσω από την εφαρμοσμένη καλλιτεχνία. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει λύσεις σε ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα; Θα καταφέρει να βοηθήσει μικρές κοινότητες να ζήσουν καλύτερα; Μήπως ήρθε η ώρα να χτίζουμε πόλεις με γνώμονα τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη; Το βιβλίο θέτει ερωτήματα χωρίς να περιμένει μια απάντηση. Θέλει να δημιουργήσει πολλαπλές πιθανές απαντήσεις και να καλωσορίσει το στοιχείο της διαφορετικότητας στην αρχιτεκτονική του αύριο.

Για όλα φταίνε τα κοινωνικά δίκτυα, πιστεύει. Από τότε που το μουσείο του Bilbao έγινε σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής που επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα ενώ παράλληλα άλλαξε την οικονομία της πόλης με τον τουρισμό που προσέλκυσε, η αρχιτεκτονική είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Όλοι μάθαμε τι σημαίνει ένα κτίριο να αλλάζει το ρου της ιστορίας μιας πόλης την ημέρα των εγκαινίων του και όλοι μπορούμε εάν θέλουμε να είμαστε κριτές των αρχιτεκτονικών δουλειών που μας περιβάλλουν. Εάν τα κοινωνικά δίκτυα δεν είχαν κάνει τους πάντες να συμμετέχουν στην αρχιτεκτονική διαδικασία καιτα αποτελέσμα αυτής, ο πειραματισμός δεν θα έμοιαζε αναγκαίος. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Συγκροτήματα μίνι κατοικιών στη Νέα Υόρκη από τους nArchitects

H Plus POOL στον ποταμό Χαντσον της Νέας Υόρκης έχει μηχανισμό καθαρισμού υδάτων σε real time απόδοση

Ο αντίλογος στον ουρανοξύστη από τον Bjarke Ingel

Οικολογικά καταλύματα στην Ταιλάνδη

Το project νικητής στο ΜοMA PS! Young Architect από τους HKWN είναι καλυμμένο με υλικό από τιτάνιο που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον.

Το Μεταξένιο Αίθριο

Η βιβλιοθήκη του Seattle είναι ζωτικός χώρος παραγωγής πολιτισμού της πόλης.

Όταν ολοκληρωθεί το υποκατασκευή project στον υπόγειο της Νέας Υόρκης, Lowline, θα δώσει εναλλακτικές λύσεις σε εγκαταλελειμένες ή αδιάφορες μέχρι τώρα αστικές υποδομές.

Ο Υδάτινος Πύργος στο Σικάγο της Jeanne Gang προκάλεσε κύματα αντιδράσεων.

Το κυβιστικό Alcabideche στην Πορτογαλία σημειολογεί με το φωτισμό.

Κατοικία γλυπτό από το J. Mayer H. Architect στα συνόρα της Γεωργίας.

Η Μάζα VB3 από τους DMVA Architecten (Βlob VB3 για φίλους) διαθέτει ΚΑΙ κουζίνα ΚΑΙ μπάνιο ΚΑΙ αποθηκευτικό χώρο.

Το απίθανο project Dune ενός υπερβολικά τολμηρού Magnus Larrson, ενός άντρα που θέλει να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση δημιουργώντας κατοικίες σε αμμόλοφους χρησιμοποιώντας το βάκιλλο Bacillus pasteuri για να σταθεροποιήσει επιφάνειες.

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων των Herzog & de Meuron στο Μαιάμι έχει χώρο δεξιώσεων και αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες για yoga

Τα οικολογικά ξενοδοχειακά καταλύματα από το Gracia Studio στη Baja της Καλιφόρνια επιβαρύνουν στο ελάχιστο το περιβάλλον.

Ρίχνοντας τσιμέντο επάνω σε σανό το Ensamble Studio δημιούργησε στην Ισπανική επαρχία ένα στάβλο διαφορετικό.

Η αγελάδα Paulina πέρασε ένα ολόκληρο χρόνο τρώγοντας το σανό, συνδημιουργώντας το χώρο.

Το TreeHotel από τους Tham and Videgård Arkitekter γίνεται μέρος του δάσους που το φιλοξενεί.

O συναυλιακός χώρος Ark Nova από τους Arata Isozaki και Anish Kapoor στην Ιαπωνία είναι μετακινούμενος καθώς φουσκωτός.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε