Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Γιατί η Apple μπορεί να σώσει την Ελλάδα, δύο φορές στη σειρά

Γιατί η Apple μπορεί να σώσει την Ελλάδα, δύο φορές στη σειρά

“Ας μιλήσουμε για μήλα. Ας βάλουμε στην άκρη τους οικονομολόγους που προσπαθούν να μας τρολάρουν και να μας κάνουν να νοιώσουμε αμόρφωτοι με τις θεωρίες των όποιων παιγνίων και ας βάλουμε τα πράγματα σε μία πολύ απλοική θεώρηση…

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πόρους και επενδύσεις, η Apple δεν έχει ανάγκη τίποτα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα Κουπερτίνο της Ευρώπης, η Apple δεν το ξέρει αλλά κάποιος ας της το πει, η Ελλάδα δεν έχει ιδέα από μάρκετινγκ και μονοπωλιακές στρατηγικές, η Apple έχει μόνο αυτό. Είναι φτιαγμένη η μία για την άλλη. Είναι όλα τόσο απλά στον κόσμο του Καμπαμαρού”. Κάπως έτσι φίλος blogger που νοσταλγεί και την παιδική του ηλικία αντέδρασε όταν έμαθε τα πολύ καλά νέα για την Apple της εβδομάδας και τα πολύ κακά νέα της πατρίδας μας. Τα τελευταία τα παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό, τα προτελευταία όμως είναι αυτό που θα κάνει το κεφάλι μας να προσεγγίσει τη στρατόσφαιρα και να μείνει εκεί επάνω για όσο διαρκούν 7 Eurogroup, 3 Σύνοδοι Κορυφής και 12.5 ψηφοφορίες για εκλογή ΠτΔ. Ας εξηγηθώ γιατί αυτό είναι το ευχάριστο διάλειμα της ημέρας εαν σε λένε Τιμ Κουκ ή εργάζεσαι για αυτόν.

Όταν έληξε η συνεδρίαση του Nasdaq την περασμένη Τρίτη, η μετοχή της Apple έκλεισε στα 122,02 δολάρια. Την ίδια στιγμή, νομοτελειακά, η κεφαλαιοποίησή του φαγωμένου μήλου-κολοσσού διαμορφώθηκε στα 710,7 δισ. δολάρια, ακολουθώντας ανάλογη πορεία και την επομένη. Κάπως έτσι, απλά, πάναπλα, σχεδόν σαν να πατήσεις mute σε όλους τους φυρόμυαλους που ασχολούνται με τη Eurοvision εν έτει 2015 ζώντας στον κόσμο της φαιδρής αμοιβάδας τους, η Apple έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία στην παγκόσμια ιστορία με κεφαλαιοποίηση που ξεπέρασε τα 700 δισ. Δολάρια -ποσό σχεδόν διπλάσιο από την αμέσως επόμενη αμερικανική εταιρεία, την Exxon Mobil των όμορφων σκανδάλων. Το πως η Apple έφτασε εδώ δεν είναι κάποιο μυστήριο σαν αυτό που αφορά στο γιατί υπάρχουν Έλληνες σήμερα που ασχολούνται με τη Eurovision και έχουν ενηλικιωθεί ήδη από τη δεκαετία του 90, όχι.

Η Αpple παρουσίασε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ρεκόρ κερδοφορίας στα επιχειρηματικά χρονικά, αγγίζοντας τα 18 δισ. δολάρια, αποτέλεσμα κυρίων των πωλήσεων της εταρείας στην Κίνα αλλά και την απήχηση των μεγάλων σε μέγεθος οπότε και περιθώρια κέρδους iPhone 6 και iPhone 6 Plus (η εταιρεία πούλησε σχεδόν 75 εκατομμύρια συσκευές στο δ’ τρίμηνο φτάνοντας έτσι συνολικά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο iPhone, iPad και iPod να κυκλοφορούν ανάμεσα μας από το 2007, όταν η εταιρεία λάνσαρε το λειτουργικό σύστημα iOS). Και τώρα ας αρχίσει το rave πάρτι της οικονομίας.

– Τα ταμειακά διαθέσιμα της Apple αγγίζουν τα 178 δισεκατομμύρια, αρκετά για την εξαγορά των 480 από τις επιχειρήσεις του δείκτη Standard & Poor’s 500.

– Η κεφαλαιοποίηση της Apple είναι 2 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Google

– 2,5 φορές εκείνης της Walmart

– 4 φορές της Bank of America

– 8 φορές των McDonalds

– 12 φορές της General Motors

– Η Αpple είναι μεγαλύτερη από την οικονομία της Ισπανίας

– 3,5 φορές μεγαλύτερη από την οικονομία της Ελλάδας

– το Aκαθάριστο Eθνικό Προϊόν της Ελβετίας

– τέσσερα διαστημικά προγράμματα Απόλλων

– είκοσι Πρωταθλήματα Αμερικανικού Ποδοσφαίρου

Αν τώρα ήσουν η Apple, πέρα από το ότι θα μπορούσες να χαρίσεις, ελπίδα, όραμα και γνώση ενός πολύ συγκεκριμένου λογισμικού στην χτυπημένη από τη μοίρα χώρα μας, πέρα από το ότι θα μπορούσες να στείλεις ΟΛΟ τον πληθυσμό της Ελλάδας στο Harvard πληρώνοντας τα δίδακτρα για ένα χρόνο σε όλους (περίπου 70 χιλιάδες δολάρια το κόστος, φτήνια λέμε), μπορείς να κάνεις και τα παρακάτω

– να αγοράσεις 175 χιλιάδες 2θέσιες Bugatti Veyron

– να πληρώσεις τον προβλεπόμενο μισθό σε 146 χιλιάδες υπαλλήλους με τεχνογνωσία software για τα επόμενα 40 χρόνια

– να γεμίσεις το ντεπόζιτο για 22 μήνες σε κάθε οδηγό της Αμερικής

– να χρηματοδοτήσεις τις επόμενες 46 Ολυμπιακούς Αγώνες (όχι τους Χειμερινούς)

– να εξαγοράσεις τον Σόιμπλε για να μην μιλάει άλλο και να σου μείνουν αρκετά χρήματα για να τον κάνεις γεμιστό με περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια κιλά όχι φαγωμένων μήλων.

Υποσημείωση: Κάποιοι σπασίκλες οικονομικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι “η Apple δεν είναι η εταιρεία που έχει πετύχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, αν ληφθεί υπόψην ο πληθωρισμός. Και αυτό γιατί σε σημερινές τιμές, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft τον Δεκέμβριο του 1999 θα ήταν στα 871,43 δισ. δολάρια, εκείνη της General Electric τον Αύγουστο του 2000 στα 816,48 δισ. δολάρια, της Cisco τον Μάρτιο του 2000 στα 758,33 δισ. δολάρια”. Κάνουν παύση.

Συνεχίζουν. “Το ρεκόρ πρέπει να ανήκει στην ΙΒΜ, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας στη δεκαετία του ’70 ανερχόταν, σε σημερινές αποπληθωρισμένες τιμές, στα 1,3 τρισ. Δολάρια”. Σε όλους αυτούς ο Τιμ Κουκ έχει προβλέψει να δώσει όσα μήλα δεν αρέσουν στον Σόιμπλε. Καλή όρεξη σε όλους.

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε