Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Ντόναλντ Τουσκ πριν τελειώσει το παιχνίδι

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Ντόναλντ Τουσκ πριν τελειώσει το παιχνίδι

Ο διάλογος του με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής έφερε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξανά στην επικαιρότητα. “The game is over” φέρεται να είπε απαξιωτικά στον Έλληνα πρωθυπουργό λαμβάνοντας μια απάντηση που του αξίζει.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο Πολωνός Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι δεν μπορεί να μιλάς για παιχνίδι όταν αναφέρεσαι σε 1.5 εκατομμύριο άνεργους και 3 εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν στα όρια της φτώχειας αλλά σίγουρα μπορούμε να μας υπενθυμίσουμε λίγα πράγματα για αυτόν που αναδύεται σταθερά σε ένα ισχυρό παίκτη στο σκάκι της Ευρώπης.

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1957 στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Το σκωτσέζικο όνομα του το χρωστάει στη γιαγιά του. Πολυταξιδεμένη στα νειάτα της, ερωτεύθηκε κάποτε έναν Ντόναλντ στα highlands του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο έρωτας της έγινε όνομα στο γιο της που το κληροδότησε και στον εγγονό της. Ο συνονόματος πατέρας του εργαζόταν ως ξυλουργός στους σιδηροδρόμους ενώ η μητέρα του Ewa ήταν μια (πολύ κομψή) γραμματέας σε νοσοκομείο.

Θείος του, ο Bronisław, γλύπτης και πρόγονος του κάποιος που έδωσε αφορμή για πολλά. Το 2005 δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας έκαναν λόγο για το αμαρτωλό παρελθόν του παππού του Ιωσήφ. Σύμφωνα με αυτά ήταν συνεργός του Αδόλφου Χίτλερ και υπηρέτησε σε εφεδρικές ομάδες θανάτου των SS. Ο αντίλογος θέλει τον παππού του να εξαναγκάστηκε να στρατολογηθεί στη Βέρμαχτ. Όλα αυτά ήταν απλά εντυπωσιασμοί για τον Ντουσκ που έμεινε ορφανός από πατέρα στα 14 του.

Από το 1976, όταν και σπούδαζε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ, συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τότε συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τις αντιστασιακές Ελεύθερες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και συνάντησε τον μελλοντικό ηγέτη της Αλληλεγγύης Λεχ Βαλέσα.

Με τα κοινά να είναι το χόμπι και στη συνέχεια το επάγγελμα του, ο Ντόναλντ Τουσκ ίδρυσε το 1980 την Ανεξάρτητη Ένωση Σπουδαστών (NZS), που αποτέλεσε μέρος του κινήματος της Αλληλεγγύης. Έγινε ηγέτης της Αλληλεγγύης στον τόπο εργασίας του και αρθρογράφησε σε εφημερίδα που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της. Η πολιτική ήταν η ερωμένη του και δεν θα την πρόδιδε ποτέ. Όταν επιβλήθηκε στη χώρα στρατιωτικός νόμο από τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι τον Δεκέμβριο του 1981 ο Ντόναλντ Ντουσκ ζούσε κρυμμένος επιβιώνοντας στην παρανομία. Προτού γίνει αυτό που είναι σήμερα, ο Ντουσκ εργάστηκε ως αρτοποιός ενώ για μια ολόκληρη 5ετία, από το 1984 ως το 1989, κέρδιζε τα προς το ζην ως εργάτης εξειδικευμένος στα έργα μεγάλου ύψους με τη βοήθεια εξοπλισμού αναρρίχησης.

Ακτιβιστής στο κίνημα της Αλληλεγγύης, συνελήφθη για μικρό χρονικό διάστημα. Αφέθηκε ελεύθερος με την αμνηστία που χορήγησε στους πολιτικούς κρατούμενους ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι. Η παράνομη μηνιαία «Πολιτική Επιθεώρηση» που ίδρυσε το 1983 διέδιδε τον οικονομικό φιλελευθερισμό και τους κανόνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Όταν το καθεστώς του κομμουνισμού κατέρρευσε, μέλη της ομάδας προβληματισμού της «Πολιτικής Επιθεώρησης», οι «Φιλελεύθεροι του Γκντανσκ» σχημάτισαν κυβέρνηση μετά τις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές στην Πολωνία.

Αυτό ήταν ο πρόλογος για να ιδρυθεί λίγο αργότερα το πρώτο κόμμα υπέρ των επιχειρήσεων και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό στην Πολωνία. Ο Ντόναλντ Τουσκ ηγήθηκε του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κογκρέσου ενώ στα 90ς γίνεται Αντιπρόεδρος της Γερουσίας. Παράλληλα δημοσιεύει σειρά βιβλίων για την ιστορία της πατρίδας του, το Γκντανσκ. Τα περισσότερα έγιναν best sellers.

Φιλόδοξος όπως πάντα, το 2001 γίνεται συνιδρυτής του νέου κόμματος του κέντρου που ονομάζεται Πολιτική Πλατφόρμα. Δύο χρόνια αργότερα ηγείται αυτού. Ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν από το 2007 εως και το 2014 Πρωθυπουργός της Πολωνίας, μια εφταετία που του εξασφάλισε τον τίτλο του μακροβιότερου και του μόνου που επανεξελέγη στο αξίωμα αυτό. Κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας του η οικονομική ανάπτυξη της χώρας υπήρξε εντυπωσιακή ενώ ακόμη και κατά την περίοδο της κρίσης, η πολωνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά σχεδόν 20%, καταγράφοντας επίδοση ρεκόρ στην Ευρώπη.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη ομόφωνα στην θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για αυτό του το ρόλο ο παντρεμένος με την Małgorzata και πατέρας δύο παιδιών (του 33χρονου Michal και της 28χρονης Katarzyna) αξιωματούχος κερδίζει 298.495 χιλ. ευρώ ετησίως.

Το ποσό αυτό τον φέρνει δεύτερο στην κατάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, πίσω από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που έχει ετήσιες απολαβές 317.496 χιλ. ευρώ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει έναν από τους χαμηλότερους μισθούς με 85.000 ευρώ ετησίως, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λαμβάνει το τριπλάσιο ποσό.

Αγαπάει το ποδόσφαιρο.

Όσο και τα εγγόνια του.

Όσο και την εξουσία. Πολλοί λένε ότι μιλάει απαίσια Αγγλικά, άπταιστα Γερμανικά, καθόλου Γαλλικά και ξέρει να παίζει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στο δικό του γήπεδο έχοντας τη Γερμανία σύμμαχο του. Άλλωστε η Πολωνία είναι η ανερχόμενη δύναμη της Ευρώπης και αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο σαν εκείνη την φάρσα που τον ήθελε να λέει «Οι Έλληνες να πάρουν τον ήλιο τους και να τον βάλουν εκεί που ξέρουν».

News(b)it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε