Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

‘Έχασαν όλοι

‘Έχασαν όλοι

Η ψηφοφορία για το περιβόητο πολυνομοσχέδιο έφερε απώλειες σε όλα

Η ψηφοφορία για το περιβόητο πολυνομοσχέδιο έφερε απώλειες σε όλα τα κόμματα της παρούσας βουλής αποδεικνύοντας ότι η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που όλοι «οσμιζόμαστε» θα είναι …εκ βάθρων!

Η ΝΔ μετρά τις λιγότερες απώλειες. Πέρασε το νομοσχέδιο αλλά έχασε έναν ακόμα βουλευτή τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι ούτως ή άλλως ο κ. Κακλαμάνης ήταν εκτός ΝΔ.

Μετά την επιμονή του να είναι υποψήφιος στο Δήμο Αθηναίων αλλά και από την εν γένει στάση του ήταν εμφανές ότι ο ίδιος το επεδίωκε οπότε ήταν μόνο ζήτημα χρόνου το πότε θα δινόταν η αφορμή για να τεθεί οριστικά εκτός «μαντριού». Το κυβερνόν κόμμα είδε και τον κ. Χαρακόπουλο να παραιτείται από τον υπουργικό θώκο εξ’ αιτίας του γάλακτος ,αλλά να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο οπότε το κακό απεδείχθη μικρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να «γυρνούν» υπέρ της ΝΔ αποφάσισε να υψώσει τους τόνους αλλά η πρόταση μομφής ως ιδέα και ως εκτέλεση αποδείχθηκε ατυχής επιλογή δείχνοντας ότι δε διδάχθηκε από την ανάλογη προ πενταμήνου.

Και αυτό γιατί δεν πέτυχε το στόχο του αφού δεν κατάφερε να μπλοκάρει τη διαδικασία εξ’ αιτίας του συνταγματικού κωλύματος που υπήρχε επειδή δεν έχει παρέλθει 6μηνο από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας του κατά της κυβέρνησης όπως ορίζει το σύνταγμα. Η αντίδραση του να υποβάλει αμέσως μετά ανάλογη πρόταση κατά του προέδρου της βουλής έμοιαζε κίνηση απελπισίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέβει δημοσκοπικά έχει ανάγκη να πείσει τους προβληματισμένους ψηφοφόρους. Εξακολουθεί όμως να απευθύνεται μόνο στους οργισμένους.

Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση. Η στάση του Γ. Παπανδρέου είναι εξοργιστική. Πήγε κόντρα στους δανειστές που αυτός έφερε στη χώρα. Και δεν εμφανίστηκε καν στη συνεδρίαση του κομματικού του οργάνου ώστε να προβάλει εγκαίρως τις ενστάσεις του και να διορθώσει ότι θεωρούσε λάθος. Δε μίλησε καν στη βουλή για να μάθουμε τις αντιρρήσεις του.

Ο δε Απ. Κακλαμάνης ως και λίγο πριν την ψηφοφορία έλεγε ότι θα ψηφίσει υπέρ και τελικά δήλωσε παρών για ένα από τα άρθρα!

Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται. Και όπως σε κάθε τέτοια κατάσταση δημιουργείται μια ευκαιρία. Θα την αξιοποιήσει;
Η ΔΗΜΑΡ, που δίνει μάχη επιβίωσης, επίσης έχασε δύο βουλευτές της που δεν εμφανίστηκαν στην ψηφοφορία γιατί διαφωνούσαν με την κομματική «γραμμή».

Οι ΑΝΕΛ είχαν ήδη χάσει προ τριημέρου δύο βουλευτές τους και τελικά μόνο το ΚΚΕ φάνηκε όπως πάντα συμπαγές και συνεπές.
Αυτά ως προς τα κόμματα ενόψει και ευρωεκλογών.

Ως προς την κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι παραμένει ισχυρή και όταν χρειάζεται έχει και… «μαξιλαράκια» όπως των κ. Λοβέρδου και Αιδώνη. Και εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για περιορισμένη έστω έξοδο στις αγορές θα έχει να επιδείξει ένα αποτέλεσμα που θα μαρτυρά ανάκαμψη.

Όμως η κοινωνία θα εξακολουθήσει να στενάζει. Και για να ανατραπεί αυτό θα πρέπει να περάσουμε από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη. Από αυτή θα έρθει ξανά ευημερία.

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε