Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Εκλογές το ταχύτερο! Κάθε προεκλογική μέρα κοστίζει πολύ…

Σε σαράντα η το πολύ πενήντα ημέρες από σήμερα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Σε σαράντα ή το πολύ πενήντα ημέρες από σήμερα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Και θα είναι οι κρισιμότερες της νεότερης ιστορίας της αφού η κυβέρνηση που θα προκύψει είτε θα καταφέρει εντός των επόμενων 12 μηνών να βγάλει τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας ή θα περάσει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της καταστροφής.

Το πρώτο που καθίσταται σαφές είναι ότι δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό και η σημερινή κυβέρνηση -που μπορεί να μην διαφέρει και πολύ από την επόμενη- να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της ως την ορκωμοσία της διαδόχου της.

Όμως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος ,παρ’ ότι γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους προσπαθεί να κωλυσιεργήσει και να μεταφέρει τις εκλογές όσο αργότερα γίνεται. Θεωρεί ότι έτσι θα πετύχει μεγαλύτερη συσπείρωση των πιθανών ψηφοφόρων του άρα και μεγαλύτερα ποσοστά. Η στάση του αυτή γεννά μεγάλα ερωτηματικά αφού ο ίδιος περισσότερο από τον καθένα γνωρίζει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η τακτική.

Η χώρα έχει υπογράψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οι παρεκκλίσεις κοστίζουν. Και η μακρά προεκλογική περίοδος μόνο παρεκκλίσεις θα προκαλέσει. Έτσι π.χ. σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη απορροφήσει μεγάλο μέρος των πόρων που προβλέπεται να τους χορηγηθούν ως το τέλος του έτους. Το Ι.Κ.Α. έχει ήδη λάβει σχεδόν το 70% αυτών των χρημάτων. Και με δεδομένη την ύφεση και την ανεργία που πλήττουν καίρια τα έσοδα του, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αδυναμίας καταβολής συντάξεων από το Σεπτέμβριο.

Επίσης όλοι ομολογούν ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που πιθανώς θα πλήξουν τους μισθούς στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το ύψος τους θα εξαρτηθεί από τις παρεκκλίσεις εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Και όπως ήδη αναφέρθηκε η προεκλογική περίοδος προσφέρεται κατ’ εξοχήν για τέτοιου είδους αποκλίσεις. Από όποια σκοπιά κι αν δει κανείς την κατάσταση κάθε προεκλογική μέρα κοστίζει στην οικονομία πολλά χρήματα και παράγει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Και ο λογαριασμός θα έρθει πολύ γρήγορα. Θα τον φέρουν οι τροικανοί τον Ιούνιο!

Και πληρώνεται τοις μετρητοίς. Ούτε καν με εξάμηνη επιταγή!

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε