Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Έρχονται εκλογές ή νέα μέτρα;

Έρχονται εκλογές ή νέα μέτρα;

Οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης ξεσήκωσαν θύελλα σχολίων και ερμηνειών αλλά και παραπόνων

Οι παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης ξεσήκωσαν θύελλα σχολίων και ερμηνειών αλλά και παραπόνων, αφού σε κάθε τέτοια κίνηση υπάρχει το ερώτημα «γιατί μόνο σ’ αυτούς και όχι και σ’ εμάς;».
Πάντως όταν δίνονται παροχές σε πολίτες και διευκολύνσεις σε περιοχές της χώρας μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
Σε αντίθεση με παλαιότερες κινήσεις, αυτή τη φορά φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές για αυτές τις κινήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας κατά τις ανακοινώσεις του προσδιόρισε με ακρίβεια το συνολικό ύψος του ποσού που θα δοθεί – 615 εκατ. ευρώ- το οποίο προέρχεται από την υπερφορολόγηση του έτους που κλείνει.
Και τώρα στο ερώτημα που από χθες πλανάται. Οι παροχές αυτές σημαίνουν εκλογές; Η δική μου απάντηση είναι κατ’ αρχήν όχι. Αλλά αν παραστεί ανάγκη θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο τους και προς αυτές.
Και εξηγούμαι. Σε αυτή τη φάση κανείς δε θέλει εκλογές. Η κυβέρνηση πρώτη από όλους. Αλλά και οι δανειστές. Οι οποίοι με πολλούς τρόπους δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι συνεργάζονται άψογα με αυτή την κυβέρνηση και τη θεωρούν αξιόπιστη γιατί σε αντίθεση με άλλες, αυτή υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. (σ.σ. αν αυτό είναι καλό το κρίνει ο καθένας από τη δική του οπτική…).
Όμως για να εξακολουθήσει η κυβέρνηση να παραμένει στην εξουσία και να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να λάβει και πρόσθετα μέτρα. Φαίνεται εδώ και εβδομάδες ότι το ΔΝΤ θα μπει ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές του με τους Ευρωπαίους και ειδικά τους Γερμανούς, που επιμένουν στα υψηλά πλεονάσματα που ζητούν από τη χώρα μας. Η συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε –για την οποία είχε εκφράσει ανοιχτά τους φόβους του ο Ε. Τσακαλώτος – φαίνεται ότι επετεύχθη. Το ταμείο θα δεχθεί τα υψηλά πλεονάσματα αλλά θα επιβάλει για να επιτευχθούν πρόσθετα μέτρα.
Είναι άγνωστο το ύψος τους. Αλλά θα είναι δυσβάσταχτο. Ενόψει αυτού εξαγγέλλονται τα μέτρα Τσίπρα. Η κυβέρνηση θέλει ένα αριστερό αποτύπωμα ή έστω ένα αριστερό άλλοθι για τα μέτρα που θα λάβει.
Και αν κάτι στραβώσει και αναγκαστεί να πάει σε εκλογές- κάτι που θα συμβεί μόνο αν απολέσει τη δεδηλωμένη- τότε θα έχει και πάλι να προβάλει την ευαισθησία της που εκδηλώθηκε μόλις υπήρξε το ελάχιστο περιθώριο.
Το τι τελικά θα συμβεί θα το ξέρουμε εντός των επομένων 40 ημερών. Ή συμφωνία και μέτρα ή εκλογές και τα μέτρα μετά…

Υ.Γ. Όπως προέκυψε στην πορεία των ημερών οι τεχνοκρατικές ομάδες των δανειστών μας δεν ήταν ενημερωμένες για τις ανακοινώσεις Τσίπρα. Μένει να δούμε τη στάση τους. Αλλά και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αν δηλαδή όντως ετοιμάζει μέτρα και κλείσιμο αξιολόγησης ή φλερτάρει με τον ενδεχόμενο των εκλογών.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε