Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Γεννώνται τα νέα κόμματα εξουσίας

Δημοσκόπηση της Alco για το NewsIt που διεξήχθη αμέσως μετά

Δημοσκόπηση της Alco για το NewsIt που διεξήχθη αμέσως μετά την καταβολή της δόσης καταγράφει μια ουσιαστική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ανακόπτεται η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία μειώνεται.

Αυτό δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κατορθώσει να εδραιώσει μια σταθερή δυναμική στην κοινωνία παρά τη σκληρή και ενίοτε λαϊκίστικη αντιπολίτευση που ασκεί.
Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση αποτέλεσμα και ελπίζουν σε ανάκαμψη παρά τις συνεχείς έως τώρα αστοχίες των μνημονίων.
Όμως αυτή η ανάκαμψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη. Οι επόμενοι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να εφαρμοστούν τα αβάσταχτα μέτρα θα προκαλέσουν ξανά την αγανάκτηση και την απόγνωση. Μόνη ελπίδα για τον πρωθυπουργό είναι να προχωρήσει τάχιστα στην έλξη επενδύσεων που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και παράθυρο ελπίδας.
Πάντως το πολιτικό σκηνικό όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας είναι εξαιρετικά ρευστό και δείχνει ότι οι επόμενες εκλογές δύσκολα θα διεξαχθούν με τους παλιούς κομματικούς σχηματισμούς.
Η αποσύνθεση που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι είναι μονόδρομος η όποια μετεξέλιξή του. Αυτό θα επιφέρει ευρύτερες αλλαγές στο χώρο της κεντροαριστεράς, επηρεάζοντας όλα τα όμορα κόμματα.
Αλλά και στο χώρο της κεντροδεξιάς, έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, που από την έναρξη της αρχηγίας του στη Νέα Δημοκρατία μέχρι σήμερα έχει απομακρύνει πολλούς βουλευτές και στελέχη, είναι αναγκασμένος, και απ’ ό,τι φαίνεται ήδη κινείται πως αυτή την κατεύθυνση, να βρει τρόπους για να δημιουργήσει μια ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη.

Αξιοσημείωτη είναι η δυναμική της Χρυσής Αυγής, που έχει σχεδόν διπλάσια ποσοστά από αυτά που πήρε στις εκλογές. Φαίνεται όμως ότι και αυτή προσεγγίζει το ταβάνι της.

Εντέλει, είναι προφανές, ότι η ψήφος των εκλογών του Ιουνίου ήταν εκτός από ψήφος αντίδρασης και ψήφος δανεική προς τους τότε κομματικούς σχηματισμούς. Οι χαμηλές συσπειρώσεις όλων των κομμάτων το αποδεικνύουν περίτρανα.
Μαζί με τη χώρα και τη ζωή μας, τους επόμενους μήνες θα αλλάξουν και τα κόμματα, όχι με τη δημιουργία σχημάτων αντίδρασης, όπως έγινε το 2012, αλλά με σύνθεση και ανασύνταξη που έχουν στόχο το χτίσιμο των νέων κομμάτων εξουσίας.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε