Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Γιατί μπορεί να γίνουν και βουλευτικές εκλογές το Μάιο

Γιατί μπορεί να γίνουν και βουλευτικές εκλογές το Μάιο

Το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο φάνταζε απίθανο πριν από δύο μήνες

Το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο φάνταζε απίθανο πριν από δύο μήνες αλλά τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι επανεξετάζεται με προσοχή.

Η εικόνα που υπάρχει σήμερα- και όσο ο χρόνος κυλά μοιάζει όλο και πιο δύσκολο να ανατραπεί- είναι ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πιθανότητα από την επόμενη μέρα η χώρα θα βρεθεί σε αστάθεια αφού το κόμμα του κ. Τσίπρα θα ζητά εκλογές προβάλλοντας δύο επιχειρήματα.

Πρώτον ότι είναι πλειοψηφία αφού οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους –πιο «χαλαρή» ψήφος, μεγάλο ποσοστό αποχής κλπ- έχουν λόγω συνθηκών απολύτως πολιτικό χαρακτήρα. Και επειδή η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 ήταν μόλις 2,8 % μία αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη διαφορά στις ευρωεκλογές θα αποτελεί ανατροπή της λαϊκής βούλησης.
Δεύτερον ότι επειδή ο εκλογικός νόμος πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 50 έδρες ακυρώνεται το επιχείρημα ότι αν το άθροισμα του κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ ΠΑΣΟΚ – ή όποιου σχήματος αντικαταστήσει το κόμμα του κ. Βενιζέλου- ξεπερνά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβέρνηση.

Προφανώς ο κ. Σαμαράς μπορεί να προβάλει το θεσμικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη εντολή 4ετιας και να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός έστω και υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Όμως το μείζον ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και αν τα στελέχη του θα αποδεχθούν μια τέτοια πραγματικότητα. Αν δηλαδή θα παραμείνουν σε μια κυβέρνηση που εξαφανίζει το κόμμα τους από τον πολιτικό χάρτη ή θα επιδιώξουν την ανατροπή της και ίσως τη μετεκλογική ή και προεκλογική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μείνουν ζωντανά στην πολιτική σκακιέρα.

Άρα το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά θα προέλθει από το ΠΑΣΟΚ. Και θα είναι αξεπέραστο αφού αναγκαστικά θα τον σύρει σε εκλογές.
Ακριβώς γι΄ αυτό, το σενάριο για τριπλές κάλπες το Μάιο «ξαναπέφτει στο τραπέζι».

Οι υποστηρικτές του εισηγούνται στον πρωθυπουργό ως αφορμή μια ρήξη με την τρόικα και τις απαιτήσεις της κατά τη επόμενη επίσκεψη της και ηρωική προσφυγή στις κάλπες ώστε να έχει αυτός την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2014 θα είναι έτος βουλευτικών εκλογών άρα και αστάθειας…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε