Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η παραπαίουσα Ευρώπη…

Η εικόνα της Ευρώπης που παραπαίει από την οικονομική κρίση

Η εικόνα της Ευρώπης που παραπαίει από την οικονομική κρίση αποκαλύπτει το πόσο λάθος κινείται και πόσο στερείται μιας πραγματικής ηγεσίας.

Στην αρχή ήταν η Ελλάδα. Μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα. Δαιμονοποιήθηκε, κακοποιήθηκε, έγινε το “μαύρο πρόβατο” , μπήκε στη γωνία σε τέτοιο βαθμό που να συζητείται ανοιχτά πια η έξοδος της από τη ζώνη του ευρώ ,αλλά η κρίση δεν αναχαιτίστηκε.

Μετά την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο ,βρέθηκε στη δίνη της και η Ισπανία. Και τώρα “τρίζει” όλο το ευρωοικοδόμημα.

Σας το έχω ξαναγράψει. Η Ε.Ε. έχασε μια δεκαετία. Γιατί θέσπισε το κοινό νόμισμα, αλλά δε συνέχισε με όσα έπρεπε να ακολουθήσουν.

Έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάος. Και είναι πια προφανές ότι η λύση δε βρίσκεται στα υφεσιακά μέτρα.

Χρειάζεται ένα νέο “Μαάστριχτ”. Πρέπει να εξετάσουμε ξανά τα πάντα. Να θεσπίσουμε κριτήρια, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και διαδικασίες ουσιαστικής ενοποίησης αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα.

Όποιος μπορεί και θέλει θα βρεθεί εντός του νέου σχήματος. Αλλά και για όποιον δεν μπορεί θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες ομαλής εξόδου.

Η κατάσταση στην Ισπανία αποδεικνύει ότι το μοντέλο που υπάρχει ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ή θα βρεθεί εγκαίρως η διάδοχη κατάσταση ή οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν μπλεγμένες σε μια ιστορική περιπέτεια από αυτές που λύνονταν κατά το παρελθόν με ακραία μέσα…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε