Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η πιο κρίσιμη στιγμή του Α. Σαμαρά…

Η πιο κρίσιμη στιγμή του Α. Σαμαρά…

Το ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ

Το ραντεβού που θα έχει ο πρωθυπουργός με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο ίσως αποδειχθεί το πλέον καθοριστικό για τη χώρα και για τον ίδιο.

Θα είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης που έλληνας πρωθυπουργός θα μπορεί να σταθεί απέναντι στο αφεντικό της Ευρώπης και να προχωρήσει σε μια πολιτική και όχι μόνο τεχνοκρατική συζήτηση για την ελληνική οικονομία.

Και θα έχει αυτή τη δυνατότητα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί το σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έχει αποτελέσματα και δεύτερον γιατί σχεδόν όλοι πια στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται πως είναι η ώρα για στροφή προς τις κοινωνίες που στενάζουν και αντιδρούν.

Αν καταφέρει να πείσει την κ. Μέρκελ για μια καλή συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος και ταυτόχρονη χαλάρωση της φορολογικής πολιτικής που επιβάλλεται στους έλληνες, θα μπορεί να δει το μέλλον με αισιοδοξία. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο. Γιατί θα μπορεί να αποδείξει εμπράκτως στην κοινωνία ότι τα δύσκολα πέρασαν και έρχονται καλύτερες μέρες, αλλά θα έχει και ένα σοβαρό επιχείρημα για να πείσει τους ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν πρόεδρο της δημοκρατίας και να δώσουν παράταση βίου στην κυβέρνηση του.

Σε αντίθετη περίπτωση, και αν τα πράγματα παραμείνουν περίπου όπως είναι σήμερα πολύ δύσκολα θα αποφύγει τις πρόωρες κάλπες και την πιθανή ήττα.

Η κρίση θα είναι αναπόφευκτη και θα είναι πολλοί που θα θελήσουν να την προκαλέσουν για να την καρπωθούν την «επόμενη μέρα». Τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε