Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μαντάμ Μέρκελ… φτάνει πια

Οι Γερμανοί ήταν πάντα και παραμένουν χοντροκομμένοι!

Οι Γερμανοί ήταν πάντα και παραμένουν χοντροκομμένοι! Και αυτή τη χοντροκοπιά τους την εξωτερικεύουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση όταν αισθάνονται ισχυροί όπως σήμερα, ή ταπεινωμένοι όπως μετά τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Η τακτική αυτή τους οδηγεί σε ιστορικά λάθη. Και τα λάθη φέρνουν νέα λάθη γιατί οι ηγέτες τους αρνούνται να αναγνωρίσουν τα σημεία που σφάλουν και επιμένουν.
Αυτό κάνει η κ. Μέρκελ με την Ευρώπη και το ευρώ εδώ και τρία χρόνια και κινδυνεύει να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει. Δηλαδή προκαλεί τη διάλυση της ευρωζώνης αντί της ισχυροποίησης της.
Η σύνοδος των G8 το σαββατοκύριακο ήταν μια κραυγή προς τη Γερμανία. “Φτάνει πια” της φώναξαν οι υπόλοιποι 7.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πρακτική που θέλει την Ε.Ε. ως μια μεγάλη Γερμανία, με γερμανική οικονομική και πολιτική διοίκηση και μοναδικό γνώμονα τα γερμανικά συμφέροντα.
Η τακτική της Μέρκελ στην οποία υποτάχθηκαν αδιαμαρτύρητα όλοι, από το Σαρκοζί ως τον Παπανδρέου, έφερε στη Γερμανία τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και στη Ευρώπη τον κίνδυνο της διάλυσης.
Η νοοτροπία της επιβολής και της προτεσταντικού τύπου τιμωρίας για όποιο κράτος δεν υπακούει ,επαναφέρει τη μνήμη της κατακτητικής Γερμανίας και κακοποιεί την ευρωπαϊκή ιδέα.
Η Γερμανία με τον τρόπο που λειτουργεί ακυρώνει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να έχει θετικά κίνητρα και αποτέλεσμα, όπως π.χ. τα περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την παραμονή ή όχι στο ευρώ. Είναι προφανές ότι στόχος μιας τέτοιας διαδικασίας θα ήταν να είναι σαφές τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ότι οι έλληνες θέλουν το ευρώ. Άρα όποιο κόμμα κι αν επικρατήσει , όποιος συνδυασμός κομμάτων κι αν κυβερνήσει θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημα την παραμονή στο κοινό νόμισμα.
Όμως τα όσα λάθη έχει κάνει μέχρι σήμερα η κ. Μέρκελ στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και ο τρόπος που επέλεξε να θέσει το συγκεκριμένο θέμα στον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας το “έκαψε”. Η ευκαιρία σπαταλήθηκε.
Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό που άλλωστε αποτελεί…παρωνυχίδα. Είναι όλα! Η κ. Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει. Καταστρέφει την Ευρώπη και προκαλεί μεγάλη ζημιά στη διεθνή εικόνα της ίδιας της της χώρας.
Πέτυχε να αυτοακυρωθεί και να γίνει μέρος του προβλήματος και όχι παράγοντας της λύσης.
Προκαλεί την κρίση. Δεν τη λύνει.
Υψώνει τα τείχη. Δεν τα γκρεμίζει.
“Καίει” τις λύσεις. Δεν τις δρομολογεί.
Η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο της. Και τώρα ψυχορραγεί.
Το ίδιο θα γίνει για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Επιτέλους ας δει τις συνέπειες της πολιτικής της…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε