Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μεταναστευτικό: Η αποτροπή πέτυχε! Τώρα τα μέτρα…

αποζημίωση στρατιώτης
Φωτογραφία Reuters

Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την έναρξη του σχεδίου Ερντογάν για τη μαζική εισβολή προσφύγων στην Ελλάδα.

Παρ’ ότι το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο και με πλήρη υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας δεν πέτυχε το στόχο του.

Η Ελλάδα –μόνη της- κατάφερε να μπλοκάρει τις ροές τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Σε τέτοιο βαθμό που είναι πια μικρότερες από ότι πριν την «επίθεση» Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα είχε πληροφόρηση και αντανακλαστικά. Η πληροφόρηση προκάλεσε τη δημιουργία σχεδίου και τα καλά αντανακλαστικά την άμεση κινητοποίηση.  

Ωστόσο η Τουρκία θα επιμείνει. Ήδη στήνει και καταυλισμούς για να έχει τους ομήρους της μετανάστες σε απόσταση αναπνοής από την ελληνική μεθόριο με στόχο μόλις υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση να τους «σπρώξει» προς εμάς.

Έτσι το στοίχημα για την Ελλάδα είναι πρώτον να μη σταματήσει αυτή πανάκριβη και επίπονη προσπάθεια αλλά ταυτόχρονα –και επειδή αυτή κινητοποίηση δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα-η κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο της για το μεταναστευτικό.

Είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για την κοινή γνώμη ώστε να δεχθεί μέτρα στα οποία κάποιοι αντιδρούν. Είναι σαφές ότι και η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προσαρμογές. Αλλά τώρα είναι η ώρα.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις