Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ολέθρια για τη χώρα η τρίμηνη κωλυσιεργία της κυβέρνησης

Ολέθρια για τη χώρα η τρίμηνη κωλυσιεργία της κυβέρνησης

Είναι πασιφανές πια ότι οι δανειστές επιδιώκουν να σπρώξουν τη χώρα σε μια τουλάχιστον 6μηνη παράταση του μνημονίου.

Είναι πασιφανές πια ότι οι δανειστές επιδιώκουν να σπρώξουν τη χώρα σε μια τουλάχιστον 6μηνη παράταση του μνημονίου. Εάν συμβεί αυτό η κυβέρνηση δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να οδηγήσει το ταχύτερο τη χώρα σε εκλογές ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.
Το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αλλά δυστυχώς αναπόφευκτο με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Η ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση που διαμορφώνεται είναι μεγάλη και ιστορική. Δε διέγνωσε τον προφανή κίνδυνο και δε φρόντισε να κλείσει εγκαίρως τη διαπραγμάτευση. Αντί να ολοκληρώσει τη διαδικασία από τις αρχές του φθινοπώρου ως όφειλε, κωλυσιέργησε, άφησε την κατάσταση να συρθεί ως την ύστατη ώρα και τελικώς εγκλωβίστηκε στα διλήμματα που η ίδια θέτει.
Γιατί αν οδηγηθούμε στην παράταση, η κυβέρνηση δε θα έχει επιχείρημα για να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού η ίδια υποσχέθηκε ότι από 1/1/2015 η χώρα θα έχει βγει από το μνημόνιο και θα ζει μια νέα εποχή. Και με βάση αυτό το αποτέλεσμα θα αξιώσει οι βουλευτές να τη στηρίξουν.
Δε φρόντισε όμως να διασφαλίσει αυτή την προοπτική. Δεν αξιολόγησε τα σαφή μηνύματα από το Βερολίνο αλλά και τις αγορές που, από τον Οκτώβριο, «φώναζαν» ότι αν δεν ολοκληρώσουμε εγκαίρως τη διαπραγμάτευση θα αυτοπαγιδευτούμε.
Μόνη λύση είναι το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Αλλιώς η μεγάλη περιπέτεια μόλις ξεκινά…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε