Site icon NewsIT

Οlympic-aegean…είναι μόνο η αρχή

13.02.2010 | 21:49
Οlympic-aegean…είναι μόνο η αρχή

Τα νέα δεδομένα στην οικονομία θεωρείται δεδομένο οτι θα φέρουν και νέα δεδομένα στην αγορά.

Τα νέα δεδομένα στην οικονομία θεωρείται δεδομένο οτι θα φέρουν και νέα δεδομένα στην αγορά.

Η συγχώνευση της Ολυμπιακής με την AEGEAN, για την οποία το ΝewsΙt.gr  απο την αρχή της διαδικασίας σας έχει ενημερώσει με λεπτομέρεια και εγκυρότητα, είναι μόνο η αρχή.
Οι αερομεταφορές είναι ένας απο τους κλάδους που πλήττονται βαρύτατα απο την κρίση. Τους επόμενους μήνες η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη. Και αυτό το γνωρίζουν καλά τα στελέχη και των δυο εταιριών. ‘Οπως επίσης γνωρίζουν οτι με την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η Ελλάδα δεν μπορεί να “σηκώσει” δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. ‘Ετσι η συγχώνευσή τους μοιάζει μονόδρομος.
Βεβαίως αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αφού η συμφωνία αγοράς του Α. Βγενόπουλου με το ελληνικό δημόσιο απαγορεύει πώληση της Ο.Α. κατα τον πρώτο χρόνο. Αν ομως, όπως ολα δείχνουν “γινει το deal”,  τότε και οι δύο θα αναπροσαρμόσουν αμέσως τα προγράμματα πτήσεών τους, ώστε να μην “κανιβαλίζουν” η μια την άλλη, αλλά να αλληλοσυμπληρώνονται.

Στο νέο εταιρικό σχήμα, την OLYMPIC AEGEAN, είναι πιθανό να έχει την πλειοψηφία η AEGEAN, αφού ειναι παλαιότερη και εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία, ενω η ν’εα Ολυμπιακή δεν έχει κάνει ακόμη ούτε τον πρώτο της ισολογισμό.
Είναι βέβαια προφανές οτι για όλους εμάς τους καταναλωτές το να υπάρχει μια και οχι δυο εταιρίες  ειναι αρνητικό. Το μονοπώλειο που θα προκύψει θα μπορεί να διαμορφώνει τις τιμές κατα το δοκούν και δεν θα έχει ανάγκη τον ανταγωνισμό. ‘Αλλωστε αυτό είναι ενα απο τα αγκάθια της συμφωνίας αφού, για να υλοποιηθεί, πρέπει να την εγκρίνει η επιτροπή ανταγωνισμού. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Τέτοιες κινήσεις συγχωνεύσεων θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, σε πολλούς κλάδους. Είναι πια ορος επιβίωσης.

Μαθαίνω οτι απο την ερχόμενη εβδομάδα θα προκύψουν δεδομένα, κυρίως απο το εξωτερικό,που θα κάνουν επιβεβλημένες αυτές τις κινήσεις, ειδικά σε ενα πολυ κρίσιμο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Για αυτά ομως θα σας γραψω αύριο.

Σε καθε περίπτωση πάντως οι συγχωνεύσεις θα γίνουν ως αμυντικές και οχι ως αναπτυξιακές κινήσεις. Ως τρόπος επιβίωσης. Αυτό σε πολλες περιπτώσεις θα σημαίνει μείωση του ανταγωνισμού, απολύσεις και φρένο στην ανάπτυξη. Προφανώς βέβαια, θα είναι προτιμότερο απο το να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις.

Ολα αυτά συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Στα οποία ο στόχος δεν θα ειναι να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν την κρίση, αλλά να βρούμε τρόπο επιβίωσης κατ’ αρχήν και ισοροπίας στη συνέχεια, σε τελείως διαφορετικά δεδομένα απο αυτά που ζούσαμε ως χθες.

Δεδομένα σαφώς πιο δύσκολα…ίσως όμως πιο υγιή.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version