Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τι δείχνουν τελικά οι δημοσκοπήσεις;

Τι δείχνουν τελικά οι δημοσκοπήσεις;

Η βροχή των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος σε συνδυασμό με τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού επιτείνει τη σύγχυση και την καχυποψία.

Η βροχή  των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος σε συνδυασμό με τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού επιτείνει τη σύγχυση και την καχυποψία.

Τα ευρήματα δε συμφωνούν  και οι εντυπώσεις που παράγουν αξιοποιούνται  κατά το δοκούν.

Αν όμως οι πιστοποιημένες μετρήσεις διαβαστούν ψύχραιμα δείχνουν αυτό για το οποίο προορίζονται. Όχι το εκλογικό αποτέλεσμα –όπως θέλουν κάποιοι- αλλά την τάση της κοινής γνώμης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και αυτή η τάση είναι σαφής. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν στο ίδιο σημείο με ένα ελάχιστο προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που  δεν είναι επαρκές για να «κλειδώσει» την εκλογική του επικράτηση και κυριαρχία.

Το  «Ποτάμι» ξεκίνησε με υψηλά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται, το ΚΚΕ κρατά τη δύναμη του και η ΔΗΜΑΡ ,οι «ανεξάρτητοι Έλληνες»  και η «χρυσή αυγή» πέφτουν.

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να μετατρέψει σε «αέρα νίκης»  το σαφέστερο προβάδισμα που εμφάνιζε το Δεκέμβριο, η ΝΔ αντέχει και το «Ποτάμι» γίνεται το πιο ελκυστικό από τα άλλα κόμματα που «γέννησε» η κρίση.

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα όμως είναι ότι παγιώνεται η νέα πραγματικότητα που καταργεί την αυτοδυναμία. Όσο κι αν αναδιαταχτούν οι σημερινοί σχηματισμοί κανένα κόμμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία. Και κάθε φορά θα γεννιέται ένας τουλάχιστον νέος σχηματισμός που θα εκφράζει κυρίως το συναίσθημα και θα αποσπά σημαντική δύναμη. Όταν κυριαρχούσε η οργή ανέβαινε η εκδικητική «χρυσή αυγή». Σήμερα που ψάχνουμε την ελπίδα ανεβαίνει το «ποτάμι».

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε