Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τι κρύβουν οι «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» και πόσο τις αντέχουμε;

Τι κρύβουν οι «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές» και πόσο τις αντέχουμε;

Η φράση-κλειδί από όσα ακούσαμε στο χθεσινό Eurogroup ίσως είναι αυτή του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Η φράση-κλειδί από όσα ακούσαμε στο χθεσινό Eurogroup ίσως είναι αυτή του Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός επικεφαλής του οργάνου που διαφεντεύει την οικονομία μας αφού ύμνησε τα επιτεύγματα των θυσιών μας με ύφος ασυνήθιστα θετικό, ανακοίνωσε ότι τελειώνει η λιτότητα και έρχεται η ώρα των βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών.
Αν σταθεί κάποιος σε αυτό που ακούγεται ευχάριστα δηλαδή στο τέλος της λιτότητας, αισθάνεται την ανάγκη να πανηγυρίσει. Όμως, πριν το χοροπηδητό, πρέπει να ερμηνεύσει τη φράση κλειδί. Δηλαδή το τι σημαίνουν «οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές». Κατ’ αρχήν πρέπει να αναζητήσουμε την πιθανή ερμηνεία στην ίδια τη φράση. Ο επιθετικός προσδιορισμός “βαθιές” μας προϊδεάζει για δύσκολα και πολύ δύσπεπτα, για την ελληνική πραγματικότητα, μέτρα. Τα πεδία των μέτρων αυτών προσδιορίστηκαν από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Είναι οι συντάξεις, το αφορολόγητο και τα εργασιακά.
Και το πόσο μεγάλες θα είναι οι αλλαγές προκύπτει από τη συνέχεια των λόγων του Ολλανδού. Δέχεται για πρώτη φορά ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ανάμεσα στα μέτρα που θα παρθούν και τα αντισταθμίσματα τους θα είναι μηδενικό. Δηλαδή μας λέει ότι αυτά που θα ζητήσουν θα είναι τόσο… δύσπεπτα που θα συνοδεύονται από ανταμοιβές.
Αλλά γιατί μας ωθούν σε μια τέτοια εξέλιξη; Αυτοί μέχρι τώρα μόνο λεφτά ήθελαν. Τώρα θέλουν κάτι άλλο. Που τους είναι σε αυτή τη φάση πιο σημαντικό και από τα λεφτά! Άρα είναι… ζόρικο.
Πιθανώς λοιπόν όπως κατά τις δηλώσεις τους η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει πετύχει τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα στα 7 χρόνια μνημονίων, μπορεί και να επιβάλει τις αλλαγές που δεν πέρασαν οι προηγούμενοι. Αλλαγές που θα στρέψουν την οικονομία μας σε πιο ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς. Έστω και σε εμβληματικούς γι’ αυτήν τομείς όπως τα εργασιακά ή το αφορολόγητο με νέα δεδομένα που θα είναι αντίθετα με τις κόκκινες γραμμές της.
Αναλογιστείτε το παράδειγμα που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε. Θέλουν να μειώσουν το αφορολόγητο στους χαμηλόμισθους, και δέχονται σε αντάλλαγμα μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Ίσως λοιπόν να επιδιώκουν να αλλάξουν τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι όμως αιματηρό. Ειδικά για μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή.
Άρα αυτά που έρχονται θα είναι όχι μόνο βαθιά αλλά και βαριά. Ίσως βαρύτατα. Θα δούμε αν αποδειχθούν και ασήκωτα ή θα οδηγήσουν σε ουσιαστική ανάκαμψη…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε