Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Τι θέλει ο Ερντογάν…

Τι θέλει ο Ερντογάν…

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο είναι η πιο κρίσιμη επαφή Ελλάδας – Τουρκίας εδώ και δεκαετίες.

Οι Τούρκοι από  το ’70 προετοιμάζονται για αυτό που κλιμακώνουν τώρα. Να «βάλουν χέρι» στα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου. Οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, τα Ίμια, οι υπερπτήσεις, η μη επικύρωση από μέρους τους του δικαίου της θάλασσας είναι μέρος ενός σχεδίου με ένα στόχο. Τη συνεκμετάλλευση.

Γιατί η απόφαση τους είναι ότι δε θα καθίσουν στις ακτές τους για να παρακολουθήσουν Έλληνες και Κύπριους να αντλούν μόνοι τους τούς υδρογονάνθρακες. Θα κάνουν τα πάντα – ακόμη και πόλεμο αν δεν τους εμποδίσουν αυτοί που μπορούν- προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.

Την επικείμενη συνάντηση ζήτησε ο Ερντογάν. Ορθώς ο Μητσοτάκης επέβαλε να παραβρίσκονται εκτός από τους δύο τους και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους. Ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται άλλα να συζητά και άλλα να λέει στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Άγκυρα.

Μέγα ερώτημα είναι το τι σκοπεύει να θέσει ο Ερντογάν. Η επιδίωξη του είναι μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης με την Ελλάδα. Αίτημα που η Αθήνα απορρίπτει διαχρονικά.

Αναμένουμε…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις