Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Το πλεόνασμα έφερε …ήττα

Το πλεόνασμα έφερε …ήττα

Η χώρα βρίσκεται από χθες σε τελείως διαφορετικό πολιτικό κλίμα.

Η χώρα βρίσκεται από χθες σε τελείως διαφορετικό πολιτικό κλίμα.
Το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών δημιουργεί νέα δεδομένα και πιέζει την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να κάνει αναπροσαρμογές για να διατηρήσει το πλεονέκτημα των κινήσεων. Αλλά οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εκεί όπου τα περιθώρια αλλαγών είναι πολύ στενά.

Προφανώς θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό αλλά αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα. Θα πρέπει να αλλάξει όχι μόνο πρόσωπα αλλά κυρίως τη φορολογική πολιτική. Το μήνυμα που μετέφεραν στο Μαξίμου όλοι όσοι διεκδίκησαν ψήφο ήταν σαφές.

«Δε θέλουμε οι θυσίες να πάνε χαμένες αλλά δεν αντέχουμε άλλο με τους φόρους» λένε οι πολίτες.

Ειδικά ο φόρος ακινήτων που από έκτακτη εισφορά έγινε μόνιμος στοίχησε πάρα πολύ στη ΝΔ. Όμως αυτός ο φόρος είναι η ραχοκοκαλιά του περιβόητου πλεονάσματος . Μέχρι τώρα η κυβέρνηση δήλωνε ότι η τρόικα δε συζητά ενδεχόμενο μείωσης του. Μπορεί αυτό να αλλάξει;

Επίσης η φορολογία εισοδήματος και επιχειρηματικότητας έχει ξεπεράσει κάθε λογική. Εισφορές, προκαταβολές και κάθε άλλη πατέντα που έχει εφευρεθεί ώστε στην Ελλάδα να φορολογούνται πολλαπλώς και βάναυσα και το εισόδημα και η περιουσία έχουν εξαντλήσει κάθε φοροδοτική δυνατότητα.

Αν δεν υπάρξει μια άμεση αλλαγή σε αυτό τον τομέα δεν πρόκειται να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι πως θα αναπληρωθούν οι απώλειες των εσόδων που θα προκύψουν.

Σε αυτό πρέπει να απαντήσει –αν μπορεί- η κυβέρνηση…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε