Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

1,3 δισ. ευρώ παραπάνω θα πληρώσουμε σε φόρους το 2014 – Τέλος αφορολόγητο και απαλλαγές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Φόρος 22% – 32% και 42% από το πρώτο ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους
– Με 26% η φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες
– 10% ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια
– Αλλάζουν όλα τα δεδομένα με επιπλέον φόρους για όλους

Οι νόμοι έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή. Το 2014 είναι η χρονιά που θα νιώσουμε στο πετσί μας το νέο φορολογικό καθώς τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με το νέο καθεστώς.

Στην πλειοψηφίας τους επιβαρύνονται για ακόμη μια φορά τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Από το νέο έτος πρέπει να ξεχάσουμε πολλά από τα δεδομένα που γνωρίζαμε. Πρώτα απ’ όλα το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά και τα επιπλέον αφορολόγητα ποσά για τα παιδιά που ισχύουν για όλους είτε είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, είτε επαγγελματίες.

Παράλληλα με το νέο έτος καταργούνται όλες οι εκπτώσεις φόρου για τους μη μισθωτούς, αλλά και το μέτρο των αποδείξεων.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καταργείται σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών εκτός του 10% των δαπανών για διατροφή ή για δωρεά.

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα δικαιολογείται και το 10% των ιατρικών δαπανών υπό την προϋπόθεση όμως να ξεπερνούν οι συνολικές δαπάνες το 5% του εισοδήματος.

Πολύ μεγάλο είναι πλέον το ποσό φορολόγησης και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που για εισοδήματα ως 50.000 ευρώ θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, ενώ για τα ποσά άνω των 50.000 με 33%.

Τα εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με 10% ως το ποσό των 12.000 ευρώ και με 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα. Εδώ βγαίνουν κερδισμένοι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισόδημα από κάποιο ενοίκιο καθώς αυτό δεν προστίθεται πλέον στο εισόδημά τους για να φορολογηθεί με υψηλότερο συντελεστή αλλά αυτοτελώς με το 10%.

Υπολογίζεται πάντως ότι μονάχα μέσω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της φορολόγησης όλων από το πρώτο ευρώ τα επιπλέον έσοδα θα εξασφαλίσουν στο κράτος τ 1 από τα 1,3 δισ. που έχουν υπολογιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε