Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Aigaio Project: Το επενδυτικό έργο των 1,5 δισ. ευρώ από την Eunice Energy

Aigaio Project: Το επενδυτικό έργο των 1,5 δισ. ευρώ από την Eunice Energy

Επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ δρομολογεί ο όμιλος Eunice Energy Group, για την υλοποίηση του Aigaio Project, του έργου, που αφορά τη δημιουργία παραθαλάσσιων και παράκτιων αιολικών πάρκων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 582 MW. Για την υλοποίηση του έργου  θα εγκατασταθούν 138 ανεμογεννήτριες σε 23 ακατοίκητες νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έχει λάβει ήδη 3 άδειες από τη ΡΑΕ και η διασύνδεση του έχει συμπεριληφθεί στο δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο του Ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών ηλεκτρισμού (ENTSO-E) με τον τίτλο Project 293 – Southern Aegean Interconnector, που προβλέπει την υπόγεια σύνδεση του Ν. Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη την Κω και τα Δωδεκάνησα. Η ισχύς της σύνδεσης υπολογίζεται μεταξύ των 600 και 800 MW.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Eunice, Δρ Γιώργος Πεχλιβανόγλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit, «Το Aigaio Project, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα ΑΠΕ που δρομολογούνται στη χώρα μας». Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Στερεά Ελλάδα μέσω των Δωδεκανήσων, από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, τόσο στον τομέα ενέργειας, όσο και  στην εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ακριτικών νησιωτικών περιοχών. Όπως εξήγησε: «Η δημιουργία υποδομών μόνιμης διαμονής προσωπικού σε μία πληθώρα νησιών και νησίδων της περιοχής για λόγους λειτουργίας και συντήρησης των έργων καθώς και των σχετικών λιμενικών έργων και τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων είναι σε θέση να δώσουν νέα πνοή στις περιοχές αυτές»

Πολλαπλά οφέλη

Επιπλέον το Southern Aegean Interconnector (SAI) σε συνδυασμό με τις λοιπές διασυνδέσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου καθώς και άλλες διασυνδέσεις ή ενισχύσεις υπαρχόντων διασυνδέσεων με Ιταλία και Βουλγαρία, θα κάνουν πραγματικότητα αυτό που πολλοί αναφέρουν εδώ και χρόνια, τη μετατροπή της Κρήτης και γενικότερα της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

Να σημειωθεί ότι το Aigaio Project, υποστηρίζεται τόσο από την Ελλάδα, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οδεύει προς την ένταξη του στα Ευρωπαϊκά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) το 2021.

Όσον αφορά τη Eunice, υπενθυμίζεται, ότι αυτή την περίοδο υλοποιεί μια ακόμα επένδυση προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία,  για τη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή ισχύος 2500 MW και αποθηκευτικής ικανότητας 1000 MWh. Το έργο συγκαταλέγεται στα 80 συνολικά επενδυτικά πλάνα που έχουν προταθεί για το masterplan απολιγνιτοποίησης και ανήκει στις 16 πιο εμβληματικές επενδυτικές προτάσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις